“Beli božur” Miloradu Trifunoviću i Bajramu Ćerkiniju, “Crni” Skupštini Kosova

Članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu odlučili su da „Beli božur“, priznanje za najbolju saradnju sa novinarima i medijima ove godine dobiju koordinatori Resursnog centra za nestala lica na Kosovu Milorad Trifunović i Bajram Ćerkini, dok je dobitnik plakete „Crni božur“ za najlošiju saradnju sa medijima Skupština Kosova.

Prema mišljenju članstva dobitnici priznanja „Beli božur“ Milorad Trifunović i Bajram Ćerkini uvek su „dostupni za medije i javnost”, „uprkos osetljivom poslu kojim se niz godina bave”.

Glavni razlog zbog čega je najveći broj članova UNS-a na Kosovu glasao da ove godine Skupštini Kosova pripadne „Crni božur“ je „izostanak prevoda na srpski jezik sa sednica skupštine kad u sali nisu srpski poslanici“.

Ove godine je bilo 14 predloga za priznanje „Beli božur“ i deset za „Crni božur“.

Priznanja „Beli i Crni božur“ ustanovljena su 2014. godine sa ciljem da ukažu na pozitivne i negativne primere saradnje pojedinaca, institucija i organizacija sa medijima i novinarima, kao i njihov odnos prema javnosti.

Dosadašnji dobitnici priznanja „Beli božur“ su Opština Gračanica (2014), pres služba Skupštine Kosova (2015), predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018. godine).

Dobitnici plakete „Crni božur“ su Opština Parteš – Pasjane (2014), Opština Štrpce (2015), zamenik premijere Kosova Branimir Stojanović (2016) i Srpska lista (2017. i 2018. godine).

Priznanja ovogodišnjim dobitnicima biće uručena ove nedelje.

Izvor: UNS na Kosovu

Comments