“Tačijeva odluka ravna samoubistvu”

Odbijanje Tačija da prisustvuje skupu koji je organizovala Tirana o “mini-Šengenu”, ravno je samoubistvu, smatraju kosovski analitičari.

Kosovskog predsednika je lično pozvao Edi Rama, ali je on to glatko odbio, poručivši, između ostalog, da Srbija i Bosna i Hercegovina nisu priznale Kosovo i samim tim ne žele dobro “njegovoj državi”.

Da li je ovo znak da se politika Albanije i Kosova razilazi ili je u pitanju samo farsa, pita se Sputnjik? Politikolog sa Kosova i Metohije Nedžmedin Spahiju nema dilemu da se politike Kosova i Albanije razilaze.

“Stvar je u tome što se rukovodstvo Kosova ponaša detinjasto. Kosovo ne treba da dozvoli da države u okruženju sarađuju, a da ono bude van toga. To znači da sâmo Kosovo izoluje Kosovo. To je suprotno interesima Kosova. Mi smo mala zemlja, i jedino bogatstvo koje Kosovo ima su dobri odnosi sa susedima”, objašnjava Spahiju.

Pogoršavanje tih odnosa, dodaje on, ravno je samoubistvu. “Mi treba da koristimo svaku priliku da ih unapređuje i da popravi odnose sa Srbijom, a ne da sedi u ćošku i gleda kako drugi sarađuju, a Kosovo ostaje po strani”, zaključuje Spahiju.

Njegov kolega iz Srbije, politikolog Stefan Filipović, ima sasvim drugačije mišljenje: “Politika Albanije i Kosova ne može da se raziđe i neće se razilaziti jer je to dugotrajan strateški pravac. Dakle, oni na neke stvari mogu da različito gledaju, ali imaju isti pravac”.

On se slaže sa spekulacijama da je komunikacija Edija Rame sa vlastima u Prištini loša, posebno jer je u toku formiranje nove političke elite u Prištini, i da i to ima uticaja na Tačijevo odbijanje Rame.

“Dakle, postoji i personalna loša komunikacija između političara u Tirani i Prištini. Treba uzeti u obzir činjenicu da se mandat Hašima Tačija bliži kraju, a samim tim se i njegov legitimitet polako krnji, pa on pokušava da to vreme koje mu je preostalo iskoristi kako bi pokazao svoj patriotizam”, veruje Filipović.

Inače, Tači je Rami poručio i da je Srbija počinila genocid nad narodom Kosova, kao i da i danas ne samo da poriče te zločine, već nastavlja da ne priznaje postojanje te države, i da je i to jedan od razloga što ne žele da budu deo ovog projekta.

Tači je i danas ponovio da neće učestvovati na skupu u Tirani, jer Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova. On je to napisao na svom Fejsbuku uz tvrdnju da Srbija “ne samo što negira zločine, već i dalje negira postojanje kosovske države”.

“U takvoj situaciji, pozivi i inicijative za regionalnu saradnju potpuno su besmisleni. Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju državu Kosovo”, napisao je Tači.

Izvor Sputnjik/B92

Comments

Pročitaj još