• Početna>
  • Vesti>

Osmani: Samoopredeljenje mora da pokaže volju za sporazum

Ako formiranje nove vlade ne uspe ni nakon konstituisanja parlamenta na Kosovu će biti ponovljeni vanredni parlamentarni izbori, izjavila je Vjosa Osmani, zamenik šefa Demokratskog saveza Kosova (DSK).

U intervjuu za prištinski portal Ekonomija onlajn, Osmanijeva je rekla da DSK očekuje od Pokreta Samoopredeljenje istu političku volju koju ima njena stranka za postizanje postizbornog koalicionog dogovora.

Osmanijeva kaže da ne može da govori u ime Samoopredeljenja i da ne zna koji je razlog tog pokreta što ne pristaje na zahtev DSK. “Morate da ih pitate o njihovom stavu. Ono što smo iskazali na kooperativan način je da se ponovo sastanemo, sednemo da razgovaramo o tome i razjasnimo naše pozicije, a zatim vidimo šta ćemo dalje”, rekla je Osmani.

Kao važno ističe da je DSK pokazao da ima snažnu volju za postizanje koalicionog sporazuma, ali da bi to isto volela da vidi i kod Samoopredeljenja.

Dodala je da, ako ni nakon konstituisanja parlamenta ne bude formirana vlada, kako to predviđa kosovski ustav, ponovo će biti raspisani izbori. “Ako do 26. decembra ne bude postignut koalicioni sporazum i ako to ne bude učinjeno ni nakon konstituisanja parlamenta, biće raspisani novi izbori”, rekla je Osmani.

O zahtevu DSK da toj stranci pripadne mesto kosovskog predsednika, po isteku mandata Hašimu Tačiju, Osmani kaže da je to pitanje ravnoteže snaga i ništa više od toga, te da će o tome razgovarati, kako je navela, za stolom.

Izvor: Tanjug

Foto: Sinjali.com

Comments

Pročitaj još