• Početna>
  • Vesti>

Ima li rešenja za stanare Samačkog bloka u Severnoj Mitrovici

Stanari Samačkog bloka u Severnoj Mitrovici već tri godine žive u vrlo teškim uslovima, od kada je ta zgrada stradala u požaru 2017. godine, rekao je zamenik gradonačelnika Severne Mitrovice Aleksandar Spirić, dodajući da su lokalna samouprava i Kancelarija za KiM uložile sredstva za deo rekonstrucije, ali da i Trepča, kao vlasnik zgrade, mora da preduzme dalje korake sanacije kako bi zgrada bila uslovna za život.

Sredstva za sanaciju prve faze u iznosu od 5,8 miliona dinara obezbedila ja Kancelarija za Kosovo i Metohiju kao pomoć opštini Kosovska Mitrovica.

Međutim, prva faza obuhvatila je samo rasčišćavanje šuta koji je ostao posle požara u kom je izgorelo potkrovlje sa krovnom  konstrucijom, kao i pokrivanje objekta, kako bi se zaštitili stanari prizemlja i prvog sprata.

To je učinjeno na zahtev Rudarsko-metalurško i hemijskog kombinata Trepča, koji je vlasnik zgrade .

Međutim, s obzirom da je urađena prva faza, jasno je bilo da je neophodna dalja rekonstrukcija zgrade i vraćanje u prvobitno stanje, kako bi objekat bio uslovan za stanovanje, ali to je nadležnost vlasnika objekta.

Budući da nakon prve faze rekonstucije objekat ne ugrožava bezbednost, lokalna samouprava nema nadležnost da putem inspekcijskog nadzora naloži mere za rekonstrukciju, već to mora da uradi Trepča kao vlasnik objekta.

Zamenik gradonačelnika opštine Severna Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je za Kosovo Onlajn da taj problem moralno obavezuje lokalnu samoupravu da brine o ljudima koji su ostali bez krova nad glavom.

“Mi kao lokalna samouprva, već treću godinu zaredom obezbeđujemo kiriju i smeštaj i plaćamo stanarinu za tri kuće, gde su smeštene osobe koje su bile korisnici trećeg sprata u Samačkom bloku. Zahvaljući brzoj intervenciji direktora Kacelarije za KiM Marka Đurića, dobili smo 5,8 miliona dinara za pokrivanje krovnog dela koji je izgoreo. Na taj način smo zaštitili prvi i drugi sprat. Treći sprat je trenutno nefunkcionalan. Imajući u vidu da je zgrada u vlasništvu Trepče , očekujemo da će da oni omoguće adaptaciju tog prostora”,  rekao je Spirić.

Jedna od stanarki, Vesna Milosavljević, istakla je da već dugo stanuje u Samačkom bloku i da joj je velika želja da u svojoj stambenoj jedinici ima kupatilo.

“Umreću sa željom da vidim kako izgleda imati svoju kuću. Ja sam stara i bolesna. Meni treba da živim u toplom”,  rekla je ona.

Opština je stanarima od prvog dana obezbedila pomoć, plaća mesečnu zakupninu za privremeni smeštaj nakon požara za nekoliko stanara sa porodicama, koji su se obratili za pomoć.

Sa druge strane, pojedini zahtevi za prioritetnu dodelu novoizgrađenih stanova Samačkog bloka su neosnovani, jer se stanovi prave iz namenskih sredstava Kancelarije za KiM, a ako neko od stanara misli da ispunjava uslove konkursa za dodelu stanova za prviremeno korišćenje, može da konkuriše, smatraju u lokalnoj samoupravi.

Pored sredstava za rekonstrukciju objekta, Kancelarija za KiM je, na oosnovu dokumentacije opštine Kosovska Mitrovica, u avgustu 2017. godine izdvojila 690.000 dinara kao pomoć za nabavku osnovnih životnih namirnica i osnovnih predmeta domaćinstva za 30 samaca i osam porodica iz Kosovske Mitrovice, koji su živeli u objektu Samački blok.

Požar u Samačkom bloku dogodio se 29. jula 2017. godine. Vatra se se pojavila na drugom spratu i zahvatila krovnu konstrukciju, pa je došlo do urušavanja krova unutar drugog sprata, koji je takođe izgoreo.

Samački blok je zgrada izgrađena nakon Drugog svetskog rata i bila je namenjena smeštaju samaca. Današnji stanari su uglavnom u kategoriji socijalnih slučajeva, ali i porodice.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još