Sabi Geci pozvan od strane Specijalnog suda

Bivši pripadnik tzv. OVK i osuđeni ratni zločinac, Sabit Geci, dobio je poziv za saslušanje u Specijalnom tužilaštvu u Hagu za 30. januar, javio je Kljan Kosova.

Geci je 29. jula 2011. godine osuden na 15 godina zatvora, zbog zlostavljanja zatvorenika u logorima Kukeš i Cakan na severu Albanije tokom 1998-1999, a istraga protiv njega pocela još 2002.

Njegova zatvorska kazna ističe 2025.

Geci je prvi put uhapšen 2000. godine, zbog pucnjave u jednom od nocnih klubova u Prištini.

Inače, Geci je jedan od clanova tzv. Drenicke grupe 1, kojoj se 2015. u kosovskom Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici sudilo za ratne zlocine u zatvoru OVK-a, u Likovcu, 1998. i 1999. godine i koji je zajedno sa Sahitom Jašarijem, Avnijem Zabeljijem, Jahirom Demakuom i Ismetom Hadžom 27. maja osloboden od ovih optužbi nakon jednogodišnjeg sudskog postupka.

Jedan od najtežih zlocina iz optužnice bio je da je kao clan OVK, u saucesništvu sa Sahitom Jašarijem i nekoliko, za sada, nepoznatih pripadnika OVK, pred brojnim svedocima, po optužnici, motornom testerom odsekao glavu srpskom policajcu, Ivanu Bulatoviću, i masakrirao njegovo telo, u Likovcu, sredinom juna 1998. godine.

Izvor: Tanjug

Comments