Kurti i Konjufca svedočili protiv Tačija i Veseljija

Lider Pokreta Smoopredeljenje, Aljbin Kurti i njegov stranački kolega, Glauk Konjufca, saslušani su danas u Osnovnom tužilaštvu u Prištini povodom krivične prijave koju su podneli protiv predsednika privremenih prištinskih institucija, Hašima Tačija i predsednika DPK, Kadri Veseljija, zbog klevete.

Saslušanje je trajalo dva sata, a Kurti je od tužilaštva tražio da se krivičn prijava protiv Tačija i Veseljija preinači u optužnicu.

Tom čenel prenosi da je Kurti optimističan i da će Tači i Vesleji biti kažnjeni.

Lider Samoopredeljenja je rekao i da bi se preinačenjem krivične prijave u optužnicu omogućilo pošteno suđenje zbog Tačijevih i Veseljevih lažnih navoda koje su izneli pod zakletvom.

“Verujem da će se ovaj proces završiti osudom ove dvojice osumnjičenih“, rekao je Kurti.

Kurti i Konjufca su krivičnu prijavu protiv Tačija i Veslejija podneli 25. aprila ove godine, zbog toga što su lažno svedočili pod zakletvom tvrdeći da je Samoopredeljenje krilo terorističke organizacije “Narodno oko”.

Tači i Veselji su takođe optužili Kurtija i Konjufcu da su bili portparoli tzv. OVK 1999. godine,

Kurti je rekao da je tužilaštvu podneo i odštetni zahtev.

Konjufca je nakon saslušanja rekao da su Tači i Veselji lažno svedočili zato jer su hteli da eliminišu Samoopredeljenje sa političke scene uoči vanrednih parlamentarnih izbora.

„Dobra je vest da se aktivira tužilaštvo da se na Kosovu ne mogu čekati godine kada su u pitanju viši državni lideri koji su u svojim izjavama pokazali da sebe doživljavaju kao direktore pravosudnih institucija”, rekao je Konjufca.

Veselji je ovaj slučaj nazvao improvizacijom Samoopredeljanja zbog nemogućnosti uspostavljanja prištinskih institucija.

Dodao je i da je organizacija “Narodno oko” istinska i da svi treb da snose odgovornost za radnje koje su preduzimali njeni članovi, te dodao da će do kraja ići u ovom slučaju.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još