Đurić održao predavanje na temu “Izazovi i perspektive pregovora o Kosovu i Metohiji”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić održao je danas polaznicima generalštabnog i komandno-štabnog usavršavanja Vojske Srbije predavanje na temu: “Izazovi i perspektive pregovora o Kosovu i Metohiji” , saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Đurić je oficire Vojske Srbije upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i dosadašnjim tokom dijaloga Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, mali su izgledi da se u ovoj i narednoj godini ostvari značajniji napredak u odnosima Beograda i Prištine, kako zbog političke situacije u Prištini, tako i zbog konstituisanja nove administracije EU.

Beograd, kako je objasnio, ne beži ni od jedne teme dijaloga, ali želi, pre svega, da zadovolji srpske interese na Kosovu i Metohiji.

Đurić je istakao da je u predstojećem periodu primarni cilj Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji očuvanje mira i unapređenje položaja Srba i drugih nealbanaca koji sebe smatraju građanima Srbije.

Ako obezbedimo mir, možemo da računamo sa trajnim opstankom Srba na Kosovu i Metohiji, rekao je Đurić, konstatujući da u socijalnom i ekonomskom smislu, zahvaljujući programu podrške iniciranom od strane predsednika Aleksandra Vučića, naš narod u pokrajni dobija najizdašniju i najefikasniju pomoć u protekle dve decenije.

“Naša politika mora da bude okrenuta ka budućnosti i formulišemo je tako da bi Srbija opstala i bila snažna u vremenu pred nama”, rekao je Đurić, preciziravši da je pet prioriteta naše nacionalne politike: očuvanje stabilnosti i mira, očuvanje suvereniteta i nezavisnosti, jačanje ekonomije, zaustavljanje odliva mladih i poboljšanje prirodnog priraštaja i insistiranje na istini o tome šta se dešavalo u prošlosti, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments