Haziri: Pokušavamo da pronađemo konsenzualnog kandidata za predsednika

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri izjavio je da u toj partiji pokušavaju da pronađu kandidata za budućeg kosovskog predsednika koji bi bio prihvatljiv i za pokret Samoopredeljenje, sa kojim su duže od dva meseca u pregovorima o formiranju sledeće vlade.

Ljutfi Haziri je rekao da u toj partiji svakodnevno rade na postizanju sporazuma nakon izbora 6. oktobra.

“Postoji obostrana volja i posvećenost. Poslednji dani pregovora o podeli odgovornosti traju duže nego što je to zahtevao programski i sektorski deo. Snažno verujemo da će razgovori otvoriti sve mogućnosti za pronalaženje zajedničkog puta u izgradnji vlade za promene “, izjavio je Haziri prištinskim medijima.

Dodaje da su u fazi pronalaska osobe koja bi bila prihvatljiva za obe stranke, a koja će zameniti Hašima Tačija kada mu istekne mandat.

“Pokušavamo zajedno da pronađemo konsenzualnog kandidata za predsednika koji će ubuduće zastupati interese u duhu Ustava. Poslednjih dana mnogo se radi na jasnom definisanju uloge i odgovornosti partnera u državnim institucijama, poput predsedništva, skupštine, vlade i izvršnog sektora, kako bi se izbegla nejasnoća i eventualna neslaganja u izvršavanju budućeg mandata koalicije “, rekao je Haziri.

Iz pokreta Samoopredeljenje su saopštili da je instiranje Demokratskog saveza na mestu budućeg kosovskog predsednika jedina prepreka formiranju buduće vladajuće koalicije na Kosovu.

Izvor: RTS

Foto: Facebook

Comments