• Početna>
  • Vesti>

EU u procesu formiranja timova, Borel i dalje u potrazi za ključnom osobom za dijalog

Foto: Virginia Maoy

Najava visokog predstavnika EU Žosepa Borela da će posetiti Prištinu, kao svoje prvo odredište nakon preuzimanja dužnosti, nije realizovana, jer, kako tvrdi, na Kosovu još nije formirana nova vlada i sastanci ne bi imali mnogo smisla, piše Koha i dodaje da je u EU u toku proces formiranja timova.

Borel, kao i neki drugi visoki zvaničnici Unije, su u procesu formiranja svojih timova, postoje pozicije na koje će tek biti imenovani novi predstavnici, a neke  će tek biti formirane, navodi se u tekstu.

Proces izbora naslednice Natalije Apostolove na čelo Kancelarije EU na Kosovu je u toku, mesto koje automatski donosi titulu specijalnog predstavnika EU, koji ima samo ograničen broj ambasadora Unije.

Pored toga, trebalo bi da bude izabran generalni direktor za Zapadnu Evropu i Balkan, mesto koje trenutno zauzima Holanđanka Anđelina Ejhorst, koja je, prema diplomatskim izvorima, zainteresovana da ostane na toj funkciji.

Ali kako je njen rad na dijalogu između Kosova i Srbije usko identifikovan sa Federikom Mogerini, bivšom visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost, diplomatski izvori kažu da će ona verovatno “više voleti da Borel ima još jedan početak, a ne kontinuitet”.

“I nije mali broj diplomata u Briselu koji su dijalog do sada smatrali neuspešnim, iako bi ga trebali javno nazvati uspehom”, piše list Koha.

Iyvor Tanjug

Comments

Pročitaj još