Težak oblik vršnjačkog nasilja u Plemetini

Pre nekoliko dana, u isturenom odeljenju Mediciniske škole u Plemetini, zabeležen je slučaj vršnjačkog nasilja. Naime, na lecima koji su ostavljani na automobilima u Gračanici, bilo je ispisano ime i prezime jedne od učenica ove škole, broj telefona i cene seksualnih usluga. Uprava škole je odmah reagovala i pokrenula disciplinski postupak.

U  Medicinskoj školi u Gračanici, tačnije isturenom odeljenju ove škole u Plemetini dogodio se najviši nivo vršnjačkog nasilja, koje se smatra krivičnim delom. Direktor ove škole ističe da ovaj tip nasilja do sada nije zabeležen u ovoj školi.

“U sredu je uprava škole saznala da su leci ispisani sa imenom naše učenice koja pohađa prvu godinu Medicinske škole u Plemetini, deljeni i iostavljani na automobilama u Gračanici. Sutradan su psiholog i sekretar škole otišli do isturenog odeljenja u Plemetini, razgovarali sa odeljenjem i tom učenicom i pozvali ih da u petak dođu u upravu škole sa roditeljima kako bi dali izjave, jer su oni maloletni. U petak je otvoren disciplinski postupak, razgovarali smo sa decom iz te grupe koja su došla u Gračanicu na blok nastavu muzičke kulture, uzimali smo izjave, disciplinski postupak je u toku. Na tim lecima su bile vulgarne reči, to je treći tip seksualnog nasilja. Imamo tim za prevenciju i zaštitu od nasilja koji je odmah nakon disciplinskog postupka zasedao i došao do zaključka da ovakve stvari ne mogu da prođu neoprošteno i da moraju da se krivci kazne. U toku seleće nedelje imaćemo tačne podatke ko i zbog čega je to uradio”, istakao je Miodrag Živić, direktor Medicinske škole.

Psiholog Dalija Medić ističe da je vršnjačko nasilje problem sa kojim se udruženo moraju boriti država, obrazovne institucije i roditelji, a da je nabolja zaštita prevencija.

“Vršnjačko nasilje je jedan fenomen koji vuče korene sada možemo da krenemo od porodice pa da idemo preko škole, pa da idemo preko drušva u celini i da se osvrnemo i na medije kao nekog glavnog izvora nekih glavnih vrednosti koje se propagiraju u našem društvu i preko nekih ličnosti koje se nameću kao idoli mladim ljudima, odnosno deci. Posledice vršnjačkog nasilja mogu biti dugotrajne, mogu da se ispolje u smusli anksiozosti ili depresivnosti kod osobe kroz osećaj nemoći da se nosi sa životnim problemima, već život doživljava i sve nedaće koje ga snađu kao neku opsanost. Mogu se javiti različiti psihosomatski problemi, mogobrojne su posledice i efekti koji mogu uništiti život jedne mlade osobe‘’,navela je psiholog Dalija Medić.

Na zahtev roditelja slučaj nije prijavljen policiji, prema rečima direktora Medicinske škole u Gračanici dogovor je da se slučaj reši unutar škole.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još