• Početna>
  • Vesti>

Sednica Skupštine SKONUS-a u K. Mitrovici: Univerzitet u Prištini neodvojivi deo prosvetnog sistema Srbije

Poslednje  redovno zasedanje godišnje  Skupštine Studentske konferencije univerziteta Srbije, održano je danas u Kosovskoj Mitrovici. Predsednik SKONUS-a Milan Savić kaže da je ovo druga godina zaredom da su studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici  domaćini ovog skupa.

„Na  današnjoj sednici , Skupština SKONUS-a usvojila je izveštaj o radu za ovu godinu i diskutovala o planu rada za sledeću godinu“ kaže Savić i najavljuje da će se studenti iz cele Srbije od ponedeljka  uključiti u veliku akciju  „Kosmetu na dar“ u saradnji sa Fondacijom „Zajedno za mlade – prof. Dr Danica Grujičić“.

„Na svim univerzitetima, skupljaćemo paketiće za mališane na celom Kosovu i Metohiji, koji će biti podeljeni za Srpsku novu godinu deci i na severu Kosova i Metohije, ali i u enklavama“ rekao je Savić.

On je naglasio da  održavanje sednice Skupštine  SKONUS-a u Kosovskoj Mitrovici kao   i aktivna uključenost studenata prištinskog Univerziteta  u sve akcije u kojima učestvuju i studenti  ostalih univerziteta u Srbiji, pokazuju  da je položaj ovdašnjeg univerziteta  unutar obrazovnog sistema Republike Srbije,  apsolutno isti  kao i položaj ostalih univerziteta,  i da je on neodvojivi deo tog sistema.

„Svi  legitimni predstavnici studenata  sa svih državnih i  akreditovanih privatnih  univerziteta u Srbiji, njih 60,  su danas ovde kako bi pružili podršku našem univerzitetu , a do sada smo videli da su naši studenti  jedan  od glavnih nosilaca ostanka i opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji“ istakao je Savić.

Savić je izrazio nadu da će se  Zakon o studentskom organizovanju, koji su studenti samostalno pisali u saradnji sa Ministarstvom prosvete,  a koji je prošao sve tehničke procedure i mišljenja svih ministarstava i odbora Vlade, naći u Skupštini u januaru.

„Tim zakonom,  delokrug rada svih studenstkih organizacija i predstavničkih tela studenata, pa i SKONUS-a,  biće učvršćen“ dodao je Savić.

Inače,Skupština  SKONUS –a zaseda dva puta godišnje.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još