• Početna>
  • Vesti>

Izložba digitalnih radova “Kontinuum” u PKC Akvarijus; digitalna umetnost zauzela mesto i u našem gradu

Izložba digitalnih portreta pod nazivom “Kontinuum” koju su stvorila tri mlada umetnika – Aleksandar Glibetić, David Parlović i Aleksandar Zdravković otvorena je večeras u Privatno- kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

Pored toga što svoj stil izgrađuju kroz tradicionalnije forme i murale, Glibetić, Pavlović i Zdravković su prvi put odlučili da se predstave svojim digitalnim radovima. Njihovi radovi nastali su na tragu grafita, odnosno ulične umetnosti i predstavljaju eksperiment, pokušaj da se skulptura predstavi na papiru ili na platnu, da se trodimenzionalni oblici prikažu na dvodimenzionalnoj površini.

Njih je spojila ista potreba da istražuju svoju likovnost kroz digitalni medij a kroz njihove radove se jasno vidi uticaj umetnost grafita i želja da se istražuje van okvira sigurnosti izraza medija koji studiraju.

Dva vajera i grafički dizajner, svaki ponaosob različitim estetskim pristupom, svojim višemedijskim izrazom, pokazuju jednu zrelost za savremenu umetničku scenu vremenima u kome stvaraju i grade svoje afinitete i manir.

Nikos Arvanitidis, dr umetnosti je umetnicima čestitao otvaranje izložbe i izrazio zadovoljstvo što je tri mlada umetnika povezala digitalna tehnika.

“Čast mi je i zadovoljstvo da otvorim izložbu tri mlada umetnika različitog stila i interesovanja. Ono što njih ovde vezuje i ono što mi možemo da vidimo je digitalna tehnika rađena kompjuterskim softverima” rekao je Arvanitidis.

Zadovoljstvo, što je digitalna tehnika primenjena na radovima nije sakrio ni prof Vojislav Ilić, koji je tom prilikom poručio da je ona napokon postala priznata i u našem gradu.

“Jako mi je drago što ovi mladi umetnici poštuju digitalnu umetnost, jer ja se ipak najviše bavim primenom digitalne umetnosti. Zaista, mislim da je ovo prva izložba ovde, u ovom prostoru, izložba digitalne grafike i drago mi je što je ona postala i u svetu a i kod nas postala priznata. Digitalna umetnost je zauzela mesto i u Mitrovici” rekao je Ilić.

David Pavlović, jedan od umetnika, je kazao da ova tri umetnika koriste tri različita stila te da su konkretno njegovi radovi apstraktni a neki i definisani.

“Došli smo na ideju da naše radove prezentujemo kroz digitalni medij, koji inače nismo koristili pre. Koristili smo 3 različita stila ali nas ipak povezuje digitalni pristup. Ono što je bitno za svakog od nas je istraživanje nekog drugog pristupa. Hteo sam da da spojim uličnu umetnost kao što su grafiti sa apstrakcijom i geometrijom i dolazimo do toga da što sada radimo a to je izučavanje kompozicije i harmonije i odnos boja a tako isto verujem da su i kolege slično postupile. Neki radovi su apstraktni a neki su definisani jer su u njih ubačena neka slova koja povezujemo sa grafitima. Akcenat je stavljen na kompoziciji harmonije jer ja još uvek nemam dublju poetiku u tome jer je ovo jedan kontinuitet u kojem ja proučavam likovne elemente” rekao je Pavlović, student vajarstva.

Aleksandar Zdravković kaže da su radovi započeti još pre godinu dana i da je ideja za kolektivno izlaganje došla spontano.

“Sve je nastalo iz našeg druženja. Svako svoju stvar radi na svoj način. Naše radove smo krenuli da radimo od prilike pre godinu dana. Sve je nekako krenulo spontano i onda smo došli na ideju da uradimo izložbu i prosto tako je samo nastalo. Moje radovi se najviše bave problematikom današnjeg društva, a naročito problemima među mlađom populacijom” rekao je Zdravković.

Aleksandar Glibiteć ističe da je izložba mali iskorak za njihovo stvaralaštvo.

“Ovo je izložba u kojoj smo mi pokušali da izađemo iz zone komfora i to predstavlja deo jednog kontinuiteta naše umetnosti na koju su ostavlili trag i grafiti kao i tradicionalna umetnost kojoj su nas učili na fakultetu. To je mali iskorak za naše stvaralaštvo i novi medij za nas. Moji radovi nemaju konkretnu tematiku već su to ljudi koji me okružuju svaki dan.” kaže Glibetić.

Digitalni portreti za njih su, kako ističu, svakodnevni rad u okivru proučavanja i istraživanja kompozicije, harmonije i odnosa boja, i ukazuju na postojanje novog vida umetničkog izražavanja koji prekoračuje granice dosadašnjeg shvatanja pojma likovnih umetnosti.

Izložba je otvorena do 31. decembra.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još