• Početna>
  • Vesti>

Svečlja: Na sastancima sa srpskim zvaničnicima saznajemo planove Beograda

Zvaničnik pokreta Samoopredeljenje Dželjalj Svečlja kaže da je susret sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem bio pozitivan, jer, naveo je, “to je način da sazna tajne planove na štetu Kosova”.

Svečlja je prištinskim medijima rekao da se govorilo o konferenciji čija je tema bila odnosi između zemalja u regionu. To nema nikakve veze sa odnosima Beograda i Prištine, statusom Kosova ili bilo čime sličnim”, rekao je Svečlja prištinskim medijima.

Na pitanje novinara da li pozitivno ocenjuje sastanak sa Đurićem, Svečlja je odgovorio: “Mislim da je tako.”

Dodao je da “na takvim sastancima saznaje planove Srbije za podelu Kosova”.

Svečlja najavljuje da će nastaviti da prisustvuje takvim konferencijama, ukazujući da će uskoro biti u Sofiji, gde će, kako je rekao, prisustvovati i srpski ministar unutrašnjih poslova.

“Ovo nije prvi put da smo se sreli sa srpskim zvaničnicima, uključujući Đurića. Da li to znači da ne treba da idemo na konferencije na kojima će prisustvovati i srpski zvaničnici?”, upitao je Svečlja. 

“Uskoro će biti održana konferencija u Sofiji na koju sam pozvan. Biće i regionalnih ministara, uključujući i srpskog ministra unutrašnjih poslova”, dodao je zvaničnik Samoopredeljenja, stranke koja je na parlamentarnim izborima 6. oktobra dobila najviše glasova.

Ocenio je da bi im bilo nenormalno i štetno da ne prisustvuju konferencijama na kojima su i srpski zvaničnici.

Zbog susreta sa Đurićem u Tirani, Svečlju i pokret Samoopredeljenje kritikovali su predstavnici drugih albanskih stranaka u Prištini.

Predsednik Demokratske partije Kosova i bivši predsednik skupštine Kadri Veselji rekao je da akcije kosovskih zvaničnika smatra više problematičnim od “srpskog negiranja masakra na Kosovu”.

“Nije pitanje šta Vučić ili Đurić rade, već šta mi radimo. Onog trenutka kada on negira masakr u Račku naši zvaničnici se sastaju sa Đurićem u Tirani. Ironija sudbine: Vučić negira masakr, naši zvaničnici se s njima naivno sastaju”, rekao je Veselji.

Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj smatra da bi lideri Samoopredeljenja trebalo da “ostanu ovde da uspostave institucije, a ne da idu turistički sa Markom Đurićem”.

“Neka se smire, neka formiraju institucije. Bolje nego da putuju na konferencije poput Dželala Svečlje, poput Aljbina sa Đurićem. Zašto je morao Aljbin da ide na konferenciju gde je i Đurić. Bolje ostani ovde, bolje idi sa Mustafom i obavi posao, nego sa Đurićem”, rekao je Haradinaj.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još