Kosovo daleko od vizne liberalizacije

U organizaciji Kosovske fondacije za otvoreno društvo, u Severnoj Mitrovici je organizovana diskusija u okviru koje je predstavljen i izveštaj o budućim odnosima Evropske unije i Kosova u narednih 5 godina, nakon izbora u Uniji. O promenama u Evropskoj uniji govorili su Đeraćina Tuhina, dopisnik RTK i Radio Slobodne Evrope iz Brisela i Augustin Paljokaj, izveštač iz Brisela za Kohu Ditore i hrvatski Jutarnji list.

Uprkos činjenici da je Kosovo ispunilo sve neophodne uslove, u skorijoj budućnosti neće doći do ukidanja viza za građane Kosova, kao ni do proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, razlog tome je protivljenje francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji zahteva reforme unutar Unije, ističe novinarka Đeraćina Tuhina.

„U slučaju Kosova odgovor leži u jednoj prestonici, ta prestonica se zove Pariz, na čijem čelu je predsednik koji predstavlja kočnicu u procesu proširenja. Ironično, iako je Emanuel Makron bio proevropski kandidat na izborima 2017. godine. Svi ostali ne kriju neophodnost, da EU mora da se reformiše i da se promeni sistem odlučivanja. Međutim, i reformski proces i proces pridruživanja zemalja članica zapadnog Balkana ne mora da bude uslovljavan ovim procesom“, smatra Đeraćina Tuhina.

Govoreći o mogućnosti nastavka dijaloga Beograda i Prištine, novinar Augustin Paljokaj ocenjuje da je glavni razlog zastoja čekanje na ukidanje takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije.

„One su uvedene iz očaja. Kosovski političari priznaju da su iz očaja uveli takse, pošto nisu znali šta više da rade. Imate Srbiju koja je iskoristila dijalog da lobira protiv Kosova. Predstavila je dijalog kao da je o statusu, a zapravo nije. Ako su takse uticale na to da se ne dogodi sporazum koji bi bio štetan, onda je to dobra nus pojava. Ako je taksama sprečena podela Kosova, bolje je da nema nekog sporazuma, nego da postoji neki tako opasan sporazum“, pojašnjava Paljokaj. 

I pored izbora unutar Unije, koji su održani u maju ove godine, zemlje zapadnog Balkana su sve dalje od članstva u  njoj, a kao jedno od mogućih rešenja se nazire vid specijalnog partnerstva, zaključak je ove diskusije.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još