• Početna>
  • Vesti>

Galerija FU: Publika sutra na “Relaciji” sa umetnicima Šarićem i Mihajlovićem

Foto: Fakultet umetnosti

U četvrtak, 12. decembra od 13 časova u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici biće održano javno vođenje kroz izložbu “Relacije” i razgovor sa umetnicima Milošem Šarićem i Slavišom Mihajlovićem.
Razgovor moderira kustos Galerije doc. dr Jelena Pavličić.

Izložba „Relacije“ obuhvata petnaest skulptura autora Miloša Šarića i Slaviše Mihajlovića čija je težnja da svoj dosadašnji rad prikažu u mestu sa kog je i počelo njihovo likovno usavršavanje. Autori svoje stvaralaštvo zasnivaju na komponovanju geometrijskih metalnih elemenata u cilju postizanja jednog sklopa – organsko-modularne površine.
Prateći aktuelna dešavanja, u brzom i ne tako jednostavnom vremenu, autori kritički sagledavaju današnji svet – društvo. Fokus je usmeren ka čoveku koji je usled neprestane borbe i rastrzanosti koje život donosi, u poziciji žrtve svog vremena.

Miloš Šarić (Leskovac, 1991) je završio osnovne akademske studije vajarstva na Fakultetu umetnosti u Prištini – Zvečanu 2014. godine. Master akademske studije Primenjenog vajarstva završio je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2015. godine, a na istom Fakultetu je i doktorirao, na studijskom programu ”Primenjene umetnosti i dizajn” 2019. godine. Dobitnik je treće nagrade žirija i publike 2015. godine na konkursu „Beogradski čitač“. Izlagao je na četiri samostalne i na više od sedamdeset kolektivnih i međunarodnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik je nekoliko likovnih kolonija. Njegova dela nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a od 2016. godine. Živi i stvara na relaciji Vlasotince-Beograd.

Slaviša Mihajlović (Kosovska Kamenica, 1991) je završio osnovne akademske studije na Fakultetu umetnosti u Prištini – Zvečanu na odseku vajarstva u klasi prof. Peka Nikčevića 2014. godine. Master akademske studije Primenjenog vajarstva završio je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2015. godine. Dobitnik nekoliko nagrada za skulpturu. Učestvovao na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i više likovnih kolonija i projekata. Jedan je od osnivača Kulturnog skloništa KRIK u Kosovskoj Kamenici. Živi i stvara u Kosovskoj Kamenici.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još