• Početna>
  • Vesti>

Velika šteta od bespravne seče šuma uz administrativnu liniju Kosova i Srbije

U proteklih 20 godina uz administrativnu liniju Kosova i Srbije ilegalnom sečom nestalo oko 636 hiljada metara kubnih šuma, a samo za deset meseci ove godine posečeno je drveće vredno 74,5 miliona dinara .

Prema podacima Srbijašuma od 1999. godine ne mogu da spreče bespravnu seču u državnim šumama na teritoriji oko administrativne linije jer im je, kažu pristup ograničen. Od tada to preduzeće faktički ne upravlja gazdinstvima na teritoriji Kosova koje je u nadležnosti kosovskih institucija, piše Beta.

 Bespravna seče šume uz administrativnu liniju Srbije i Kosova nanela je Srbiji štetu veću od 2,5 milijarde dinara, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Najviše stabala posečeno je na teritoriji gradova i opština koje se nalaze na jugu Srbije, Leskovca – više od 241 hiljade metara kubnih drva, i Vranja gde je seča oko 221 hiljade metara kubnih proizvela štetu koja prevazilazi milijardu dinara, pre svega na lokalitetima Zarbinske reke i Trnovačke reke.

Na teritoriji koje se nalaze uz severni deo Kosova najugroženije su Mojstirske šume u okviru šumskog gazdinstva Raška, naveo je CINS.

Kosovska policija je dostavila podatke CINS-u koji pokazuju da je na udaru opština Leposavić gde većinski žive Srbi. S druge strane administrativne linije ta opština se naslanja na Novi Pazar i Rašku, a obuhvata deo planine Kopaonik kao i nekoliko brda na kojima se dešavaju kradje šume.

Za oko 10 godina policija je identifikovala 56 slučajeva ilegalne seče, procesuirane su 82 osobe, dok je u pet slučajeva nepoznato ko je posekao šumu.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još