Preminuo glumac Zoran Rankić

Televizijski i pozorišni glumac, književnik i aforističar Zoran Rankić preminuo je u Beogradu posle duge i teške bolesti, saznaje RTS.

Glumac je, kako saznajemo, pre desetak dana imao težak moždani udar, a imao je i drugih zdravstvenih problema.

Zoran Rankić će javnosti ostati upamćen po ulozi Žarka Popare u seriji “Srećni ljudi” i ulozi Nikole Kalabića u seriji “Poslednji čin”. 

Kako je svojevremeno rekao za Novosti, ulogu Kalabića je prihvatio “na jedvite jade”.

“Ali, nisam osećao strah od uloge takozvanog negativca, kakvim ga je vlast smatrala. Sada sam ponosan na nju i na sve ono što je donela u osvetljavanju tog izdajnika, kako su ga neki nazivali. Postala je deo mene”, ispričao je Rankić u intervjuu.

Bio je to, kako je istakao, ogroman rizik za vreme u kojem je serija nastala.

“Kasnije sam saznao da je reditelj Sava Mrmak imao velikih problema zbog moje interpretacije. Kad mi je general Peko Dapčević u beogradskom hotelu ‘Mažestik’ čestitao na maestralnoj ulozi, dodao je i: ‘Napravio si nam veliki politički problem’. ‘Nisam ja, Kalabić je’, odgovorio sam”, ispričao je Zoran Rankić.

Od izbeglice do antologije srpske satire

Rankić je rođen u Derventi 1935. a u Srbiju je stigao kao izbeglica tokom Drugog svetskog rata i to u Gornji Milanovac.

Prve uloge imao je nakon završetka Srednje dramske škole, kada je zaigrao u Sarajevu. Član Beogradskog dramskog pozorišta bio je od 1961. godine. Sredinom sedamdesetih počinje da piše aforizme.

Rankić je jedan od srpskih satiričara i aforističara uvrštenih u antologiju srpske satire i aforistike, na engleskom jeziku, pod naslovom “Srpska satira i aforizmi”, koja je objavljena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bio je član Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske, sekcije satiričara Udruženja književnika Srbije i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga. 

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Izvor: RTS

Comments