Kosovo i Metohija filmski festival od 11. do 14. decembra u Gračanici – program

Peti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival svečano će biti otvoren 11. decembra u 19h u Domu kulture Gračanica. Ove godine, festival će otvoriti rediteljka filma „Asimetrija“ Maša Nešković i jedna od glavnih glumica u ovom ostvarenju Mira Janjetović.

KMMFF 2019. će otvoriti i direktor festivala Miroslav Mogorović, i selektor festivala Petar Mitrić.

Film „Asimetrija“ premijerno je prikazan na Festivalu autorskog filma u Beogradu, gde je osvojio dve nagrade – za montažu i najbolje snimateljsko ostvarenje. Kroz ovu dramu prepliću se priča jednog para i priča jednog grada i postavlja pitanje o transformaciji ljubavnih odnosa tokom vremena i razlozima zbog kojih se veze raspadaju. Pored Mire Janjetović u filmu igraju i Uliks Fehmiu, Daria Lorenci Flatz, Mladen Sovilj, Tamara Krcunović i drugi.

Iz bioskopskih dvorana na festival stižu i najnovija domaća filmska ostvarenja „Četiri ruže“ Vasilija Nikitovića,„Realna priča“ Gordana Kičića i „Ajvar“ Ana Marije Rosi.

Na festivalu će biti prikazana i dva regionalna ostvarenja – zombi komedija Predraga Ličine „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“, dobitnik pet „Zlatnih arena“ na Filmskom festivalu u Puli  i drama „Pijavice“ Dragana Marinkovića sa Nikolom Đuričkom i Lazarom Ristovskim u glavnim ulogama.

KMMFF predstavlja i dobitnike prestižnih nagrada na najvećim evropskim festivalima, tako da će publika imati priliku da pogleda dramu „Sinonimi“ (dobitnik Zlatnog medveda u Berlinu), zatim film „Martin Eden“, sa Lukom Marinelijem u glavnoj ulozi, nagrađenim na festivalu u Veneciji i „Tomazo“ u režiji Abela Ferare koji dobio nagradu stručnog žirija na festivalu u Lisabonu.

Poslednji dan festivala je predviđen za najmlađu publiku, tako da će u subotu, 14.12. biti prikazana najbolja animirana i porodična ostvarenja iz ovogodišnje produkcije – „Ailovo putovanje“, „Solan i Ludvig: Misija na Mesec“, „Lote i izgubljeni zmajevi“ i „Čuvena invazija medveda na Siciliju“.

Festival organizuje Evropski kulturni forum uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u partnerstvu sa Domom kulture Gračanica.

Raznovrsnom ponudom najboljih domaćih i stranih filmskih ostvarenja KMMFF ojačava kulturnu ponudu u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

KMMFF traje od 11. do 14. decembra.F

SREDA 11.12.

17.00 – SINONIMI

19.00 – ASIMETRIJA

21.00 – MARTIN EDEN

ČETVRTAK 12.12.

17.00 – POSLEDNJI SRBIN U HRVATSKOJ

19.00 – AJVAR

21.00 – REALNA PRIČA

PETAK 13.12.

17.00 – PIJAVICE

19.00 – 4 RUŽE

21.00 – TOMAZO

SUBOTA 14.12.

11.00 – AILOVO PUTOVANJE 

13.00 – SOLAN I LUDVIG: MISIJA NA MESEC

15.00 – LOTE I IZGUBLJENI ZMAJEVI

17.00 – ČUVENA INVAZIJA MEDVEDA NA SICILIJU

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Promo

Comments