Jović i Sprul o političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović sastao se danas sa generalnim direktorom Odeljenja za evroazijska i evropska pitanja Ministarstva spoljnih poslova Kanade Dejvidom Sprulom, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Jović je gosta upoznao sa političkom situacijom na Kosovu i Metohiji i problemima Srba zbog političke obespravljenosti i stalnih pokušaja da se nasilnim i nedemokratskim sredstvima potčine volji Prištine.

Srbi i Albanci, kako je istakao, svoje nesuglasice oko Kosova i Metohije ne mogu rešititi nikako drugačije osim dijalogom, međutim u ovom trenutku, zbog radikalizacije političke retorike u Prištini i odbijanja da se povuku anticivilizacijske takse na robu iz centralne Srbije, nastavak dijaloga nije izgledan.

On je podsetio da je proteklo više od godinu dana od uvođenja taksi od 100 odsto, a da u međuvremenu nije preduzet nikakav delotvoran pritisak od strane EU, iako je reč o najflagrantnijem kršenju evropskih vrednosti, CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pritiska, kako je konstatovao Jović, nije bilo ni zbog toga što Priština više od šest i po godina kasni u sprovođenju obaveza po pitanju Zajednice srpskih opština, koja je ključni element prvog Briselskog sporazuma, zbog čega je EU, kao posrednik u dijalogu i garant sprovođenja, u znatnoj meri izgubila autoritet.

Kada se tome doda i činjenica da se od oko 230.000 prognanih Srba vratio tek neznatan broj, najmanji u poređenju sa svim svetskim postkonfliktnim područjima, dobijamo veoma sumornu sliku stvarnosti na Kosovu i Metohiji, rekao je Jović.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Kanade u Republici Srbiji Keti Čaba.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments