• Početna>
  • Vesti>

Zamenik šefa misije Ambasade SAD na Kosovu posetio Pećku Patrijaršiju

“Ne možete da razmišljate o miru, a da ne razmišljate o zajedničkoj budućnosti“, rekao je zamenik šefa misije Ambasade SAD-a na Kosovu Nikolas Điakobi prilikom posete manastiru Pećka Patrijaršija.

Nikolas Điakobi je tokom posete manastiru, razgovarao sa igumanijom manastira Pećka Patrijaršija mati Haritinom i sestrinstvom, koje broji oko dvadesetak monahinja.

U ovom manastiru NVO “Human” uz podršku Američke ambasade na Kosovu, sprovodi projekat praćenja statike i vlage na zidovima Pećke Patrijaršije. Sa predstavnicima ove organizacije Nikolas Điakobi je razgovarao o značaju projekta.

“Mi svi delimo kulturno nasleđe i mislimo da je izuzetno to što radite (NVO Human), da dovedete i decu i da njima objasnite zajedničko kulturno nasleđe koje svi dele. To je veoma važno i mislim da je to jedna od najvažnijih stvari za Kosovo, kada dolazite ovde u ovako prelepom mestu koje je puno molitvi i mira“, kazao je Nikolas Điakobi.

“Potpuno se slažem i radimo zajedno sa vama i sa drugim akterima kako bismo postigli bolju budućnost za mlađe generacije i za mirniji suživot i budućnost na Kosovu i Balkanu. Tako da zajedno treba da radimo ka miru“, istakao je Samir Zajmi iz organizacije “Human“.

Iz ove organizacije napominju da se značaj projekta ogleda u činjenici da svakog trenutka znaju šta se dešava, zbog toga je, ističu i značajno da se duži vremenski period prate ovi podaci.

“Umreženi smo sa vrhunskim stručnjacima iz Italije, centralnog instituta u Rimu koji su radili na značajnim projektima u čitavom svetu što daje na značaju samog ovog projekta, znači da su ovi podaci vrlo značajni i validni“, napominje Srećko Jovanović iz NVO “Human” i dodaje:

“U celokupnoj crkvi Pećke Patrijaršije imamo postavljena 34 senzora sa različitim namenama. Imamo senzore koji prate statički deo, senzore koji prate vlagu i njen uticaj na freske. U svakom trenutku mi možemo da vidimo i očitamo podatke na svakom od ovih senzora“, objašnjava Jovanović.

Sve ove podatke preuzimaju jednom mesečno. U međuvremenu dolaze i prate senzore kako bi proverili da nije došlo do nekih izmena. Podatke poslate čitaju profesori i pomoću posebnog softvera definišu uticaj vlage na same freske.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još