• Početna>
  • Vesti>

Prva poseta Sigurnoj kući u Z. Potoku: Danonoćna zaštita za žrtve porodičnog nasilja

Predstavnici Ministarrstva administracije  lokalne samouprave i Ministarstva rada i socijalnog staranja, kao i predstavnici međunarodnih organizacija – učesnica u projektu i civilnog sektora, obišli su danas  prvi put Sigurnu kuću u Opštini Zubin Potok. Prisutni su imali priliku da na terenu vide  kako napreduju završni radovi na ustanovi koja će pružiti zaštitu žrtvama porodičnog nasilja sa teritorije sve četiri lokalne samouprave na severu Kosova.

Grubi radovi na objektu su završeni i sada je ostalo opremanje entrijera, koji je  urađen po svim standardima, kaže Boban Ilić, pomoćnik direktora Centra za socijalni rad u Leskovcu, koji je bio stručni konsultant u ovom projektu.  Inače, Leskovac ima Sigurnu kuću koja već 15 godina posluje izuzetno dobro i primer je dobro organizovane i efiksane socijalne delatnosti na polju zbrinjavanja ove kategorije žrtava.

Kao stručni konsultatnt, zadovoljan je što je izvođač radova ispoštovao sve sugestije koje su uputili arhitekte i članovi stručnog tima.

„Sve je ispoštovano – unutrašnji sadržaj, funkcionalnost i prostornost. Ovaj objekat  je pružio određeni komfor i mogućnost da unesemo i svoju kreativnost  i da neke nedostatke koje smo uvideli na primeru naše sigurne kuće u Leskovcu, koja je daleko manje kvadrature,  ispravimo i uspostavimo  sinhronizaciju protoka – od samog prijema korisnice, razgovora sa njom, do  njenog smeštanja. Tu su i sobe za psiho-terapijski rad“ naglašava Ilić i dodaje da  je objekat pristupačan i za osobe sa invaliditetom.

On je napomenuo da je za dobro funkcionisanje Sigurne kuće, od izvanredne važnosti  ozbiljno i kvalitetno osposobljavanje radnika, koji će biti u dodiru sa žrtvama, ali i bezbednost. Ona se, kako Ilić kaže,  nekada oslanjala na dobro čuvanu tajnu lokaciju Sigurne kuće, a danas više na  dobru pokrivenost video-nadzorom, kvalitetno fizičko obezbeđenje i direktnu koordinaciju sa policijom koja nadzire objekat 24 sata.

„Izgradnjom ove kuće,  šalje se poruka društvu da  svi zajedno  imamo nameru da se borimo protiv svakog vida nasilja, posebno  protiv nasilja nad ženama. Ovaj dom će u svakom slučaju,  pružiti punu bezbednost, sigurnost i utočište  ženama koje godinama trpe nasilje i biće  u prilici da  u situacijama akutnog nasilja visokog stepena rizika,  mogu da budu izmeštene i smeštene  ovde, gde će im biti pružena sva briga,  sigurnost i bezbednost i gde će sa njima moći da rade stručna lica“ dodao je Ilić.

Poseban kuriozitet ovog objekta, jeste to što se nalazi u ruralnoj oblasti i što će pružiti mogućnost da se smeštena lica bave nekim aktivnostima koja će moći da im osiguraju i ekonomsku korisnost. Takođe, planirano je i formiranje  radionica u kojima bi se žrtve osposobljavale za rad i ekonomsku samostalnost nakon napuštanja Sigurne kuće.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović, ističe da bi sigurna kuća trebalo da ima institucionalnu podršku. 

“Voleo bih da sigurna kuća ima što manje korisnika. Prošle godine bilo je 108 primera nasilja nad ženama na teritoriji severnog Kosova, tako da ipak ovakav objekat treba da postoji, da se ženama pruži prilika da se oporave i krenu u novi život. Očekujem pomoć svih dobrih ljudi i organizacija. Voleo bih da ovo bude institucionalna ustanova, da ministarstvo stane iza ovog projekta. Donatora će uvek biti, ali mislim da treba da bude pod zaštitom institucija, da ima trajni i stalni karakter” rekao je Vulović.

Nakon obilaska objekta, u zgradi Opštine Severna Mitrovica održana je debata na ovu temu.

Ministarka administracije lokalne samouprave u odlazećoj kosovskoj Vladi Adrijana Hodžić kaže da je cilj da puštanje u rad Sigurne kuće punim kapacitetom, bude obavljeno u zakonskim okvirima.

„Glavni razlog zbog koga su lokalne samouprave pokrenule  celu ovu proceduru, jeste vapaj žrtava, i apel Centara za socijalni rad, policije i nevladinog sektora  da žrtve porodičnog nasilja nemaju adekvatni tretman i čvrstu podršku. Lokalne samouzprave su se uključile u celu ovu priču,  upravo zbog toga da bi svojim autoritetom,  naterale sve institucije koje se bave zbrinjavanjem žrtava, da se angažuju.  Cilj je da Sigurna kuće bude 24 časa dostupna kao i sve institucije koje će sa njom sarađivati, biće neprestano dostupne žrtvi. Profesionalno obezbeđenje biće  tu 24h.  Bezbednost nam je na prvom mestu. Ona se zove Sigurna kuća“ kaže Hodžić.

Inače, Sigurna kuća se nalazi na placu površene 15 ari, na teritoriji Opštine Zubin Potok. Objekat se nalazi  u seoskoj oblasi, ali dovoljno blizu prosvetnih i zdravstvenih ustanova.  Izgradnju kuće, odnosno temeljnu obnovu objekta,  pomogao je UNMIK.

O datumu otvaranja, nadležni govore veoma bojažljivo, izražavajući nadu da će se u najboljem slučaju to dogoditi do kraja godine.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još