• Početna>
  • Vesti>

Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici svečanom akademijom obeležila 100 godina postojanja

Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici je svečanom akademijom obeležila svoj veliki jubilej – 100 godina postojanja.

U Sali Doma kulture “Trepča” u Zvečanu, pred mnogobrojnim posetiocima i gostima, svečano je upriličen ceo vek postojanja ove školske ustanove.

Gimnazija je jedina škola na prostoru Kosova i Metohije koja je neprekidno radila proteklih 100 godina. Ovaj jubilej se obeležavao tokom cele godine a sam kraj je novembar mesec koji je bio pun kulturnih dešavanja u organizaciji učenika Gimnazije koji su priredili i večerašnju svečanu akademiju.

Crkveni hor “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice pod dirigentskom palicom Petra Rakića je izveo himnu “Bože pravde” kojom je otvoreno obeležavanje jubileja.

Direktor Gimnazije Slobodan Mihajlović je u svom obraćanju pozdravio prisutne i istakao da je ovo veliki jubilej kako za učenike i profesore tako i za čitavo okruženje.

“Izuzetna je čast biti u Gimnaziji kada ona proslavlja 100 godina rada. Dugujemo zahvalnost svim generacijama koje su bile pre nas i nadamo se da ćemo mi biti dostojni onih koji su uložili mnogo truda i rada i proslavili ovu našu školu. Nadamo se da će se to nastaviti sa našom a i sa svim budućim generacijama” rekao je Mihajlović.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marko Milenković je čestitao obeležavanje jubileja i poručio da školstvo u Kosovskoj Mitrovici predstavlja jedan od ključnih državnih faktora.

“Obrazovanje u kontinuitetu u poslednje dve Vlade Republike Srbije, predstavlja jedan on najvećih državnih prioriteta i zato je današnji dan toliko važan jer školstvo u Kosovskoj Mitrovici predstavlja jedan od ključnih državnih faktora na junačkom Kosovu i Metohiji a vaša Gimnazija sa čak 264 učenika, 14 odeljenja i tri značajna smera, pruža izvanrednu perspektivu za budućnost svim svojim učenicima. Vaša Gimnazija je kao najstarija srednja škola na prostoru Kosova i Metohije jedina neprekidno radila bez prekida sve vreme i prepoznata je u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja po izvanrednom kadru koji iznedrujete i po članovima Srpske akademije nauka i umetnosti, po ogromnom broju doktora nauka, koji svoj posao danas obavljaju na najbolji mogući način. Za svaku pohvalu je i otvaranje IT odeljenja koje je jedino na prostoru KiM. Vlada Republike Srbije kao i sam predsednik Aleksandar Vučić su zahvalni na svemu onome što Srbi na junačkom Kosovu i Metohiji čine za našu otadžbinu” rekao je Milenković i preneo pozdrave Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića.

Svoje pozdrave uputio je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić koji je u svojoj čestitki, svim zaposlenima, bivšim i sadašnjim učenicima čestitao jubilej.

“Poštovani gospodine Mihajloviću, vama, profesorima, sadašnjim i bivšim učenicima i svim zaposlenima čestitam 100-tu godinu postojanja i rada Gimnazije. Gimnazija u Kosovskoj Mitrovici je institucija od nacionalnog interesa za srpski narod i simbol prisustva Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Njen razvoj i rad u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije jeste cilj od ključnog državnog, istorijskog, naučnog i kulturnog značaja. Nikome neće biti dozvoljeno da taj status ospori. U toku jednog veka, vaša Gimnazija je bila svedok mnogih istorijskih događaja i stradanja našeg naroda ali nikada nije prestala da bude simbol života i stub znanja, čime se zajedno ponosimo. Na mladima i obrazovanim generacijama počiva budućnost i napredak svakog naroda. Znanje, mudrost i osvajanje pravih vrednosti, temelj su na kojim srpski narod gradi i gradiće svoj ostanak i opstanak na KiM. A vaši učenici i mladost širom našeg podneblja, siguran su dokaz da ćemo sve zacrtane ciljeve i ostvariti. Želim vam da u narednom periodu imate učenike, uzorne profesore i imena koja se pamte. Budite i dalje ponos vašeg grada i naše države a vaši đaci prepoznati u okruženju i šire.” poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Učenici su priredili prigodan scensko-muzički program a pesmom su se predstavile i Nevena Božović, Katarina Šulkić i Savica Milović.

Gosti akademije su bili i učenici Gimnazije iz Kosovske Kamenice a tokom akademije je predstavljen i istorijat mitrovačke Gimnazije.

Od svojih nanizanih uspeha, između ostalog Gimnazija je osvojila dva puta prvo, jednom drugo i treće mesto na Književnoj Olimpijadi, prvo mesto iz fizike, treće mesto iz matematike, drugo u muškom i četvrto u ženskom basketu, četvrto mesto iz latinskog jezika, četvrto mesto iz istorije, drugo mesto u glumačkim ostvarenjima, tri treća mesta na smotri recitatora, što čini 135 pojedinačnih i 18 timskih učešća na državnim takmičenjima.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još