• Početna>
  • Vesti>

Osmani: Na Kosovu nikada neće postojati Zajednica srpskih opština

Potpredsednica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani izjavila je da na Kosovu ne može da bude Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima ni u kojem obliku, prenosi Gazeta Ekspres.

Osmani je, u intervjuu za European Western Balkans podsetila na odluku Ustavnog suda Kosova, koji je, navodi se, utvrdio niz kršenja u sporazumu potpisanom u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

“Sporazum o Zajednici srpskih opština ukinuo je Ustavni sud Kosova 2015. godine. Ne možemo da pređemo preko onoga što je utvrdio Ustavni sud. Ako postoji jedna institucija za koju smo ustanovili tradiciju poštovanja odluka na Kosovu, onda je to taj sud. Nećemo da kršimo tu tradiciju. Mislim da bi to moglo oštetiti temelje države”, poručila je Osmani.

Osmani je naglasila da nikada neće postojati Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, jer bi, prema njenim rečima, takav instrument imao za cilj “da pretvori Kosovo u drugu Bosnu”.

“Ustavni sud je takođe utvrdio da Zajednica srpskih opština može da se formira bez izvršnih ovlašćenja u skladu sa Ustavom. Da, može biti Zajednice bez izvršnih ovlašćenja. Ulažu se napori da Kosovo interno postane nefunkcionalna država i to će se pretvoriti u zamrznuti sukob u budućnosti. Ovo je, mislim, izuzetno opasna politika protiv koje se moramo apsolutno boriti”, rekla je potpredsednica DSK.

Izvor: Gazeta expres,Kosovo Online

Comments

Pročitaj još