• Početna>
  • Vesti>

Novosti: I Srbin treba da bude na čelu Skupštine Kosova

Prema važećim propisima, posle potvrde konačnih rezultata, parlament u Prištini bi morao da se konstituiše u narednih 30 dana, posle čega sledi i glasanje za novu vladu.

Od pet potpredsednika Skupštine, jedan treba da bude iz redova Srpske liste, koja je osvojila deset mandata rezervisanih za srpsku zajednicu, ali u ovoj partiji još ne otkrivaju ko će biti njihov kandidat za to mesto, pišu Novosti.

Kao potpredsednik Skupštine, predstavnik srpskih poslanika je i član Predsedništva parlamenta, koji čine predsednik i pet potpredsednika, a to telo je zaduženo da priprema program rada Skupštine, razmatra dnevni red, konsultuje se sa parlamentarnim grupama.

Što se tiče nove vlade, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti već je poručio da je obezbedio većinu za njeno izglasavanje i da ima podršku nevećinskih (nesrpskih) zajednica.

List navodi da je Kurti prisiljen da podršku za vladu traži u manjinskim strankama, s obzirom na to da je odbacivanjem glasova iz centralne Srbije, izborni prag prešla i koalicija Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija, pa Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe nemaju sami potrebnu većinu od 61 glasa.

Izvor Novosti/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još