• Početna>
  • Vesti>

Potvrđeni rezultati izbora, počinje konstituisanje institucija

Nakon što su danas potvrđeni konačni rezultati prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu od 6. oktobra, počinje proces konstituisanja Skupštine Kosova i formiranje Vlade Kosova.

CIK je saopštio konačne rezultate po kojima je Samoopredeljenje osvojilo 29 poslaničkih mesta, sledi Demokratski savez Kosova sa 28 poslanika, Demokratska partija Kosova imaće 24 mandata u poslaničkim klupama, koalicija Alijansa za budućnost Kosova – Socijaldemokratska partija 13, dok će koalicija oko NISMA imati šest poslanika.

Srpska lista osvojila je svih deset poslaničkih mesta garantovanih srpskoj zajednici.

Skupština Kosova se bira na mandat od četiri godine od dana održavanja konstitutivne sednice, koja mora biti održana u roku od trideset dana od zvaničnog objavljivanja rezultata izbora. 

Prema Ustavu Kosova, predsednik je dužan da, nakon konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama, koje su dobile neophodnu većinu za formiranje Vlade, predloži Skupštini kandidata za premijera.

Ovog puta će mandat dobiti Aljbin Kurti, imajući u vidu da je njegova partija osvojila najviše glasova na oktobarskim izborima.

Ustav Kosova nalaže da predloženi kandidat za premijera mora u roku od 15 dana da zatraži od Skupštine glasanje o izboru nove Vlade, za šta je potreban 61 od 120 poslaničkih glasova.

Ukoliko predložena vlada ne dobije podršku u Skupštini Kosova, predsednik je dužan da u roku od deset dana imenuje novog mandatara za njen sastav.

Ponovni izbori se raspisuju ukoliko Skupština Kosova ni drugi put ne izabere izvršnu valst i oni moraju biti održani u roku od četrdeset dana od dana objavljivanja.

Broj članova Vlade Kosova određuje se unutrašnjim aktom, a Ustav nalaže da najmanje jedno ministarstvo mora da pripadne srpskoj zajednici i jedno nekoj drugoj nevećinskoj zajednici na Kosovu.

Ukoliko Vladu Kosova čini više od 12 ministarstva, i treći ministar mora biti iz nevećinske  zajednice.

Pokret Samoopredeljenje već vodi razgovore sa drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova oko formiranja nove vlade, ali vladajuću koaliciju će najverovatnije činiti i manjine jer te dve stranke nemaju prostu većinu od 61 glasa za izbor vlade.

Kurti se pre nekoliko dana u Prizrenu sastao sa predsednicima nevećinskih zajednica na Kosovu, koji će biti u Skupštini Kosova, Rasimom Demirijem, Fikrimom Damkom i Albertom Kinolijem, od kojih je dobio bezuslovnu podršku za formiranje Vlade.

Takođe, u petak je lider Samoopredeljenja održao sastanak sa predsednikom DSK Isom Mustafom, a potom izjavio da će konačni koalicioni sporazum biti postignut odmah nakon potvrđivanja konačnih rezultata.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još