Osmi “Grafest” u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici

Osmi po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi GRAFEST biće održan od 27. do 29. novembra 2019. godine u Gračanici (Dom kulture) i Kosovskoj Mitrovici (Privatni kulturni centar „Akvarijus“).

U takmičarski deo programa ove godine, od prijavljena 29 rada, selektorka Nevena Matović uvrstila je 15 dokumentarnih filmova i televizijskih formi (u okviru postojećih produkcija na Kosovu i Metohiji), a najbolje će nagraditi (plaketa i novčani iznos) žiri u sastavu Svetlana Popović, Zoran Popović, Ivana Vanovac i Đorđe Jevtić. U revijalnom delu programa („Baš dobar film“) biće prikazano osam ostvarenja renomiranih srpskih reditelja iz aktuelne domaće produkcije koje je odabrala selektorka Sonja Đekić.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za sredu 27. novembar 2019. godine u 19 časova u velikoj sali Doma kulture Gračanice, posle čega će biti prikazan i najnoviji dugometražni film Darka Bajića „Linija života“.

U četvrtak 28. novembra glavni program GRAFEST-a održaće se u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“. Pored filmova iz takmičarske selekcije (17:00), biće prikazana i dva možda i najbolja dela srpske dokumentaristike poslednjih godina – „Okupirani bioskop“ Senke Domanović (21:00), i, već pomenuti Bajićev film „Linija života“ (23:00). Specijalni gosti ovogodišnjeg GRAFEST-a biće doajeni srpske dokumentaristike Svetlana i Zoran Popović koji će u „Akvarijusu“ od 20 časova održati filmsku radionicu „Dokumentarni film – istina ili interpretacija“.

Festival se završava u petak 29. novembra 2019. godine kada će u Domu kulture Gračanica (19 časova) biti dodeljene nagrade najboljim autorima.

Organizator festivala je Dom kulture Gračanica, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Opština Gračanica i Skupština opštine Priština.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments