Đurić: Regionu nisu potrebne nove ratne poglavice

Povodom iyjava Aljbina KUtrtija, lidera Samnoopredeljenja i kandidata za premijera Kosova, o organizovanju protesta u Tirani 28. novembra, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je da su za Kurtija ” non-grata normalnost, stabilnost i saradnja”.

“Velikoalbanska manifestacija koju “Samoopredeljenje” 28. novembra organizuje u Tirani za cilj ima uzdizanje Aljbina Kurtija od lokalnog političkog lidera na nivo nacionalnog junaka, i to po receptima korišćenim u totalitarnim režimima 30-ih godina prošlog veka” saopštio je Đurić..

Predstojeći skup u albanskoj prestonici, Đurić naziva “karnevalom histeričnog velikoalbanskog šovinizma” i ujedno ističe da je veoma važno da odgovorne političke snage u Albaniji nađu način da se ograde od Kurtijevih pokušaja da jedan nacionalni praznik, kako je rekao “zloupotrebi za izgradnju sopstvenog kulta ličnosti.”

“Albanskom narodu niko ne uskraćuje pravo da slavi svoju nacionalnu istoriju i simbole, da neguje rodoljublje i ljubav prema svojoj kulturi i tradiciji, ali predstojeći skup biće ništa drugo do Kurtijev “trijumf volje”, a sa njega će svim okolnim narodima i nacijama biti upućena preteća poruka o velikoalbanskom ujedinjenju” rekao je Đurić.

Đurić upozorava da takav politički koncept ne može biti sproveden bez

Za Aljbina Kurtija su non-grata normalnost, stabilnost i saradnja.

Velikoalbanska manifestacija koju “Samoopredeljenje” 28. novembra organizuje u Tirani za cilj ima uzdizanje Aljbina Kurtija od lokalnog političkog lidera na nivo nacionalnog junaka, i to po receptima korišćenim u totalitarnim režimima 30-ih godina prošlog veka.

To će biti karneval histeričnog velikoalbanskog šovinizma i važno je da odgovorne političke snage u Albaniji nađu način da se ograde od Kurtijevih pokušaja da jedan nacionalni praznik zloupotrebi za izgradnju sopstvenog kulta ličnosti.

Albanskom narodu niko ne uskraćuje pravo da slavi svoju nacionalnu istoriju i simbole, da neguje rodoljublje i ljubav prema svojoj kulturi i tradiciji, ali predstojeći skup biće ništa drugo do Kurtijev “trijumf volje”, a sa njega će svim okolnim narodima i nacijama biti upućena preteća poruka o velikoalbanskom ujedinjenju.

Jasno je da takav politički koncept ne može biti sproveden bez guranja čitavog regiona u novi vrtlog mržnje i sukoba, i jedini način da se to spreči jeste obuzdavanje Aljbina Kurtija i njegovih fašističkih planova.

Regionu nisu potrebne nove ratne poglavice i potpaljivači šovinističkih strasti, već saglasnost odgovornih i razumnih nacionalnih političkih elita o zajedničkoj prijateljskoj izgradnji ekonomski naprednog i bezbednosno stabilnog Balkana.

, i jedini način da se to spreči jeste obuzdavanje Aljbina Kurtija i njegovih fašističkih planova.

“Regionu nisu potrebne nove ratne poglavice i potpaljivači šovinističkih strasti, već saglasnost odgovornih i razumnih nacionalnih političkih elita o zajedničkoj prijateljskoj izgradnji ekonomski naprednog i bezbednosno stabilnog Balkana” zaključio je Đurić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još