Završeno prebrojavanje glasova na Kosovu i Metohiji

U Centru za brojanje rezultata u Prištini završen je proces ponovnog prebrojavanja glasova sa 1.408 biračkih mesta, čime će kosovskoj Centralnoj izbornoj komisiji biti omogućeno da može već sutra da potvrdi konačne rezultate parlamentarnih izbora održanih 6. oktobra.

Prema portparolu CIK-a Valjmiru Eljeziju, žalbe mogu da budu podnete Izbornom panelu u roku od 24 sata, a očekuje se da će rezultati biti objavljeni na veb stranici CIK-a već narednog dana.

Pre nego što potvrdi konačane rezultate Centralna izborna komisija treba da dobije obaveštenje Izbornog panela i Vrhovnog suda da nema pritužbi.

Ponovno broanje glasova sa 1.408 birališta usledilo je nakon zahteva koalicije NISMA – ANK – PP. Ista koalicija tražila je odbacivanje i 3700 glasova iz centralne Srbije pristiglih poštom.

Oba zahteva Izborni panel i Vrhovni sud su prihvatili i time je ta koalicija Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija prošla izborni prag za 30 glasova, pa će u sledećem sazivu skupštine imati šest poslanika.

Poslanike u novom, sedmom sazivu parlamenta imaće i – pokret “Samoopredljenje”, Demokratski savez, Dekokratska partija, Alijans za budućnost, Srpska lista i stranke manjinskih zajednica.

Izbori na KiM održani su 6. oktobra. Kandidate je imalo 25 političkih subjekata. Oko 118.000 Srba glasalo je za deset poslanika, a birali su među kandidatima – Srpske liste, Samostalne liberalne stranke, Partije kosovskih Srba i koalicije Sloboda. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još