• Početna>
  • Vesti>

Koha: Inicijativa o “mini Šengenu” je diskriminatorska

Stav Kosova o projektu “mini–Šengen”, za koji se navodi da se oslanja na sprovođenje slobodnog kretanja robe, kapitala, ljudi i usluga je da ta inicijativa diskriminatorska, prenosi Koha.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići ističe da ga predlagači te inicijative nisu uverili u dobronamernost  ideje.

“Od naziva do protagonistike predlagača, postoje znakovi da će i ta inicijativa poprimiti političku, a ne ekonomsku konotaciju”, kaže Rukići koji navodi druge regionalne inicijative, poput Cefte, od kojih Kosovo ima manje koristi nego drugi.

Stav Besnika Vesolija, poznavaoca evropskih prilika je da je pogrešno mišljenje da “ovakva inicijativa može biti odgovor na novu politiku proširenja Evropske unije”.

Prema pisanju Kohe, ideja o formiranju “Mini – šengena” sa nepoverenjem je prihvaćena i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

List navodi da se ta inicijativa našla na stolu kada je upozoreno da će neke zemlje EU, posebno Francuska, odbiti da otvore pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Premijeri obe zemlje, Edi Rama i Zoran Zaev, pokrenuli su to zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz ocenu da je Brisel Srbiji jasno stavio do znanja da bez konačnog sporazuma sa Kosovom ne može da računa na evropsku integraciju.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još