• Početna>
  • Vesti>

Bocan-Harčenko: Rusija je za rešenje kosovskog problema

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je Rusija uvek podržavala rešenje kosovskog pitanja, i kako je ocenio, “više nego partneri iz zapadnih zemalja”, ali je dodao da smatra da sada nije najpovoljnija situacija za obnovu pregovora između Beograda i Prištine.

“Ne mogu da kažem da je sada najpovoljnija situacija za obnovu pregovora. I ovo je potpuno objektivna ocena, a ja sam čuo ponekad neke optužbe na račun Rusije, da Rusija želi da spreči razgovore”, rekao je Bocan-Harcenko za RTS.

Na pitanje ko je optuživao Rusiju, on je rekao da je bilo takvih razgovora i da je iz Prištine čuo “takve neke izjave da Rusija ne želi pregovore i nema želju da se reši pitanje Kosova trajno”.

“Ova izjava stigla je na adresu Rusije koja je uvek podržavala da se reši to pitanje više nego partneri iz zapadnih zemalja”, istakao je ruski ambasador.

On je dodao da Rusija smatra da je ova stvar jako važna, ističući da pregovarački proces između Beograda i EU u Briselu pod okriljem EU ima takav temelj i podršku u UN.

“Ali konkretne prilike, sada npr. u Prištini – dosta je radikalna situacija i razmišljanja i izjave. Još nisu formirani privremeni organi vlasti, sada prema mom mišljenju nema pregovarača, ali još važnije je da od strane Prištine nije bilo nijednog pomaka, nijednog koraka u susret obrazloženim zahtevima Beograda, pre svega mislim na tarife, carine”, istakao je ambasador.

Naglasio je i da su “neophodni preduslovi, i samo pregovori i bez nekih vremenskih okvira”.

“S obzirom na to da je situacija veoma teška, imam ozbiljne sumnje da je moguće za nekoliko meseci ili za jednu godinu da se reši ovaj problem i to odjednom. Teško je ovo zamisliti”, zaključio je Bocan-Harčenko.

Izvor: TANJUG

Comments

Pročitaj još