• Početna>
  • Vesti>

Advokat Haljimi: Ili podizanje optužnice ili ukidanje pritvora

Tačno godinu dana od upada specijalnih jedinica Kosovske policije na sever Kosova navršilo se danas, kada je nekoliko Srba uhapšeno zbog sumnje da su umešani u ubistvo Olivera Ivanovića, ali kosovsko Specijalno tužilaštvo, još uvek nije podiglo optužnicu za ovaj slučaj.

Advokat, Mahmut Haljimi, kaže za Kosovo Onlajn da, prema zakonu, optužnica mora da se podigne u roku od godinu dana ili da se ukine pritvor osumnjičenima. On podseća da nije učinjeno, za sada, ni jedno ni drugo i da pritvoreni bez ikakvog prava ostaju u zatvorskim ćelijama.

Haljimi je branilac jednog od osumnjičenih – Marka Rošića, za kojeg navodi da se nalazi u kritičnom stanju, da je zdravstveno loše i da se plaši za njega.

“Od svega me najviše zabrinjava zašto tužilaštvo nema odgovor kada je zakon jasan. Da li ćemo krenuti od bezakonja ka anarhiji ja prosto ne znam. Tačno 43 godine radim kao pravnik, dakle kao sudija i advokat, ovako nešto nisam doživeo“, naglašava Haljimi.

Upitan da li očekuje da će optužnica za „slučaj Ivanović“ biti podignuta sutra, Haljimi odgovara da ne zna i da ne veruje.

“Ne verujem, jer se igraju političke igre, a ispaštaju građani. Politika neka igra igru, ali sudovi ne smeju da podrže tu igru, bez obzira da li je umesna ili nije. Ako se uđe u to, onda kakvoj smo pravdi doprineli“, pita Haljimi.

Haljimi navodi da ova sutiacija treba što pre da se prekine i da je nepravde dosta.

“Rošić je 24. novembra 2018. godine pritvoren i sutra će biti godinu dana, ako ne bude optužnice ja ne znam šta će se dogoditi i to je krajnje neodgovorno“, ističe Haljimi.

Specijalni tužilac nadležan za slučaj ubistva Olivera Ivanovića, Sulj Hodža, na početku ovog meseca je rekao da će za 15 do 20 dana biti podignute optužnice protiv osumnjičenih, Marka Rošića i Nedeljka Spasojevića, kao i da se radi na tome da se podigne “zajednička optužnica” protiv svih osumnjičenih.

Rošić i Spasojević koji je pripadnik Kosovske policije, uhapšeni su kada su pre godinu dana kosovski specijalci upali na sever Kosova, odnosno Severnu Mitrovicu.

Tada je uhapšen još jedan policajac, Dragiša Marković, da bi kasnije bio pušten iz pritvora.

Potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, takođe je jedan od osumnjičenih za umešanost u ubistvo Ivanovića.

Radoičić je pre tačno godinu dana, kada su kosovski specijalci upali u Severnu Mitrovicu i u njegov stan, izbegao hapšenje.

Među osobama koje je kosovsko tužilaštvo ispitivalo u vezi sa ubistvom Ivanovića nalaze se i sekretarica pokojnog Ivanovića, Silvana Arsović, i još jedan pripadnik Kosovske policije – Rade Basara.

Kosovska policija pre dva dana je objavila fotografiju dvojice mladića za koje se, kako su rekli, sumnja da su umešani u ubistvo Olivera Ivanovića.

Oni su navodno snimljeni kamerama u danu ubistva u Severnoj Mitrovici u ulici u kojoj je pokojni Ivanović stanovao.

Iste večeri je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare rekao da se radi o dvojici studenata iz Kuršumlije koji studiraju u Severnoj Mitrovici, da su toga dana imali kolokvijum i da sa ubistvom nemaju veze.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još