• Početna>
  • Vesti>

Godinu dana kosovskih taksi: Gubici u Srbiji i BiH, veća proizvodnja na Kosovu

Godinu dana od uvođenja takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, finansijska šteta za te dve zemlje je ogromna, dok je Kosovo u velikoj meri uspelo njihove proizvode da zameni proizvodima iz drugih država, Makedonije i Albanije, piše danas Radio Slobodna Evropa.

Vlada Kosova je uvela carinu u cilju, kako su tada rekli, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti, ali i radi zaštite vitalnih interesa Kosova, zbog „agresivne kampanje Srbije protiv Kosova na međunarodnom planu“.

Iz Carine Kosova navode da je uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine umanjen za 99 odsto i da je uvoz iz te dve države za godinu dana iznosio šest miliona evra.

„Vrednost godišnjeg uvoza proizvoda iz Srbije (pre takse) bila je oko 450 miliona evra, a iz BiH oko 85 miliona evra. Godinu dana od uvođenja zaštitne mere ovim zemljama, uvoz tokom ovog jednogodišnjeg perioda pao je za 99 odsto. To znači, da je uvoz iz Srbije manji za oko 440 miliona evra a iz BiH za oko 80 miliona evra“, rekao je za RSE direktor Carine Kosova Bahri Beriša.

Što se carinskih prihoda tiče, on dodaje da nije bilo velikih promena budući da su proizvodi iz Srbije i BiH zamenjeni proizvodima iz drugih država.

Za RSE u Udruženju savremene industrije glinenih proizvoda Srbije (SIGP) rekli su da je izvoz glinenih proizvoda iz Srbije na Kosovo od kraja novembra prošle godine, kada je Vlada Kosova uvela taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, sveden na nulu.

Deset proizvođača opeke, keramičkih pločica i crepa u Srbiji praktično su ukinuli izvoz na Kosovo, a gubitak po fabrici na mesečnom nivou je 300.000 evra.

„Izvoz na Kosovo od 21. novembra je nula, jer mi ne možemo ni na koji način više izvoziti robu. Sad su tamo ušli drugi prodavci, drugi proizvođači. Čak i kada se te takse skinu procene su da se neće biti lako vratiti to tržište ali, eto, nadamo se toj nekoj tradiciji nekim kontaktima koje imamo sa ljudima dole“, rekla je za RSE Slavica Živković iz SIGP.

Dodaje da su gubitak pretrpeli proizvođači čije su fabrike na jugu Srbije i kojima je Kosovo bilo najveće tržište.

Izvor RSE

Comments

Pročitaj još