• Početna>
  • Vesti>

Laplje Selo: Hitno rešiti problem zagađenosti Gračanke i stvoriti zdrave uslove za život

Zagađenost reke Gračanke je gorući problem, koji moraju zajednički da rešavaju lokalne, centralne i međunarodne organizacije i institucije, zaključeno je na danas održanoj diskusiji u Domu kulture u Lapljem Selu.

U organizaciji Omladinskog akcionog saveta iz Gračanice u Domu kulture u Lapljem Selu održana je otvorena diskusija o zagađenosti reke Gračanke, sa ciljem pronalaska rešenja za problem zagađenja životne sredine u opštini Gračanica, posebno nesnosnog smrada u Lapljem Selu i Preocu, mestima kroz koje Gračanka najvećim delom protiče.

Diskuskiji pod nazivom „Sačuvajmo Gračanku, sačuvajmo životnu sredinu“ prisustvovali su predstavnici mnogih organizacija i institucija, kao i građani Lapljeg Sela koji su govorili o nemogućem životu pored reke zbog nesnosnog smrada i zagađenosti. O tom problemu govorili su i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, zamenica ministra životne sredine Milena Zdravković, profesorica i specijalista životne sredine Jelena Đokić, direktor Lega projekta Danijel Šerban i direktor regionalnog centra OEBS-a Nil Johanes.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je istakao da pored mnogobrojnih incijativa i aktivnosti, obraćanja policiji i relevantnim institucijama rešenja za ovaj problem još nema.

„Dugoročno rešenje bila bi fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, ali opština nema sredstva da je sama izgradi. Nadam se da ćemo naredne godine uz pomoć međunarodnih institucija i organizacija pozitivno pokrenuti ovo pitanje i rešavanje problema. Utvrdili smo da se zagađivač nalazi na teritoriji opštine Priština i ukoliko zajednički ne rešimo problem posledice će biti sve veće. Imamo ljude koji se javljaju kod lekara, koji imaju probleme sa zdravljem i moramo nešto konkretno da preduzmemo“, kazao je Popović.

Omladinski savet Gračanice organizovao je potpisivanje peticije kojom će se kako veruju izvršiti pozitivan pritisak na rešavanje pitanja zagađenosti reke Gračanke posebno u delu kojim ona prolazi kroz Laplje Selo i Preoce zbog kako se veruje izlivanja štetnih materija, koju su predali predsedniku opštine Gračanica Srđanu Popoviću.

Prema Popovićevim rečima preticija će biti predmet rasprave na narednoj sednici Skupštine opštine Gračanica.

„Peticija će nam dati dodatni vetar u leđa i ako ne budemo došli do rešenja koji će biti u interesu naših građana mi ćemo morati da preduzmemo neke radikalnije mere“, kazao je Popović.

Peticiju je danas na debati u Lapljem Selu poptisao i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, koji je istakao da ga zbog zagađenosti reke Gračanke predsednik Popović poziva skoro svakodnevno.

„Otpadne vode iz Ajvalije dolaze u Gračanicu, tako da je zagađenost Gračanke i problem Prištine. Inspekcija je izlazila na teren nekoliko puta i nismo mogli da utvrdimo gde je izvor zagađenja. Moramo da nađemo izvor i da zajednički rešimo problem kanalizacije i otpadnih voda. Veća smo opština i imamo više novca od Gračanice i spremni smo da finansiramo i investiramo u rešavanje problema. U planu je izgradnja najmodernije i najveće fabrike za prešićčavanje voda u Kosovu Polju u vrednosti od preko 80 miliona evra za osam opština, za region Prištine, a samim tim i za Gračanicu i mi bismo trebali da u tom cilju izradimo kolektore“, kazao je Ahemti.

Gradonačelniku Ahmetiju se potom obratio predsednik Popović od kojeg je zatražio neprekidno prisustvo inspekcije obe opštine, sve dok se ne utvrdi izvor zagađenosti, sa čim se gradonačelnik Prištine složio.

Da je problem zagađenosti reke Gračanke moguć izgradnjom postrojenja za prečišćavanje vode složila se i profesor na Prištinskom univerzitetu i stručnjak za zaštitu životne sredine Jelena Đokić.

„Takva jedna fabrika koja bi odgovarala ovde već postoji u Srbici. Ja sam tamo vidli studente i mi smo na licu mesta imali priliku da vidimo kako ti sistemi funkcionišu. Menadžer se na kraju procesa umiva tom vodom kako bi nam pokazao kako je voda čista, te da se takva izliva u reku i da nema problema. Postoji način, mi smo videli da je taj pilot projekat izgradila međunarodna zajednica, da je koštao oko 5 milona evra, da je tamo približan broj stanovnika i da je to nešto što bi moglo da se uradi i ovde“, kazala je Đokić.

Zamenica ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje u Prištini Milena Zdravković je, međutim, rekla da za rešavanje problema zagađenosti reke Gračanke ne postoji politička volja.

Direktor regionalnog centra OEBS-a Nil Johanes je kazao da bi za rešavanje ovog ali i sličnih problema trebalo da se organizuje donatorska konferencija. Meštani Lapljeg Sela su još jednom apelovali na hitno rešavanje problema, jer, kako su rekli, život pored reke postaje nepodnošljiv, a preti da izazove i veće zdravstvene probleme.

Podršku današnjoj debati i aktivnostima Omladinskog akcionog saveta iz Gračanice dao je USAID LEGA projekat (Aktivnost efikasna lokalna samouprava). Direktor tog programa Daniel Šerban istakao je da upravo današnja diskusija primer funkconisanja i jačanja demokratije, a samim tim i učestvovanja građana u procesu donošenja odluka. On je kazao da je današnje aktere okupio ekološki problem koji pogađa sve zajednice, ali i napori da se on zajednički reši.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još