Engel: Promena granica bila bi loša ideja

Američki kongresmen Eliot Engel upozorava na ideju promene granica između Kosova i Srbije.

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma rekao je za Glas Amerike da se nada da će buduća vlada Kosova imati širu osnovu i da će on učiniti sve što može da pomogne Kosovu i Albaniji.

Engel kaže da je skeptičan u vezi sa idejom promene granica, jer se ne bi zaustavilo sa Kosovom.

“To bi izazvalo lančanu reakciju za koju mislim da neće biti pozitivna. Znamo parametre za Kosovo. Mislim da bi promena granica bila loša ideja. Mislim da to ne bi bilo mudro”, rekao je on.

Engel je izrazio nadu da će Vlada Kosova imati širi okvir kako bi se više ljudi uključilo u koaliciju kako bi se izborili sa izazovima, jer se zemlja suočava sa nekim izazovima.

“Srbija ulaže velike napore da delegitimizuje Kosovo. Pokušava da ubedi zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova da povuku priznanje. Mi se borimo protiv tih napora. Dakle, što je zemlja kohezivnija, to će biti bolje za zemlju”, rekao je Engel.

Njujorški kongresmen odbio je da komentariše lidera Samoopredeljenja, Aljbina Kurtija, rekavši da ne komentariše kandidate za premijera u drugim zemljama.

“Ali dozvolite mi da kažem da sam siguran da će Sjedinjene Države, uz moj podsticaj za predsedavajućeg komiteta za spoljne poslove, nastaviti da održavam bliske odnose sa albanskom nacijom, sa albanskim narodom i narodom Kosova. I naravno, voljan sam da vam pomažem na bilo koji način, tako da ko god bude izabran, gospodin Kurti ili neko drugi, ponudiću moju pomoć “, rekao je on.

Govoreći o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, on je naveo slučaj braće Bitići kao primer, za obećanja koje je dao i nije održao, rekavši da nije učinio ništa u tom pravcu.

Engel nije direktno odgovorio na pitanje o ulozi specijalnih izaslanika za Balkan i razgovorima između Kosova i Srbije, Metjua Palmera i Ričarda Grenela, ali je rekao da bi, ali je rekao da u svakom dijalogu o budućnosti Kosova narod Kosova moraju imati pravo glasa.

“Sve te druge stvari koje pokušavaju da urade sa Albanijom, Srbijom, ako Kosovo nije uključeno, neće biti fer odluka. Tako da verujem da odluka naroda Kosova treba da se uzme u obzir po svim pitanjima”, kazao je Engel

Po njegovom mišljenju, Sjedinjene Države moraju da preuzmu aktivniju ulogu.

“Kao predsedavajući Odbora za spoljne odnose, kao veliki pristalica Kosova i uradiću sve što je u mojoj moći da to postignem i sve što je potrebno izabranim zvaničnicima Kosova i Albanije, uvek sam spreman da pomognem”, dodao je on.

Engel je takođe izrazio zabrinutost zbog talasa mladih koji ne pronalaze posao na Kosovu i u Albaniji i napuštaju svoju zemlju.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još