Vlada daje 28 miliona za projekte na Kosovu

Vlada Srbije opredelila je skoro 28 miliona dinara za „unapređenje inovacionih kapaciteta” na Kosovu, što uključuje projekte „uspostavljanja integrisanih sistema nadzora i kontrole”.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, ova sredstva koriste se za realizaciju projekata kojim se implementiraju nove tehnologije u okviru koncepta „pametnih i bezbednih gradova”.

Novac je namenjen za unapređenje „inovacione infrastrukture” u oblasti bezbednosti, mobilnosti i transporta, javnih i komunalnih usluga, digitalizacije u javnom sektoru, zaštite životne sredine i razvoja inovacionog preduzetništva.

U sferi bezbednosti finansiraće se „uspostavljanje integrisanih sistema nadzora i kontrole, sistema upozorenja u situacijama ugrožene bezbednosti, sistema za reagovanje u vanrednim situacijama i dr.”

Za sredstva će moći da konkurišu lokalne samouprave sa Kosova, a program sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, Nenada Popovića.

Aktivnost za koju su odobrena sredstva, kao i sva plaćanja u vezi sa njenom realizacijom, mora biti započeta nakon potpisivanja ugovora, a plaćanja izvršena do 31. januara 2020. godine, dok se pravdanje utrošenih sredstava mora izvršiti najkasnije do 31. marta 2020. godine.

Izvor: Nova ekonomija/TV Most

Comments

Pročitaj još