• Početna>
  • Vesti>

U Kosovskoj Mitrovici se obeležava Svetski dan prevremeno rođene dece

?????????????????????????????????????????????????????????

Ljubičastom bojom, kojom je obasjan spomenik Knezu Lazaru, Kosovska Mitrovica se ove godine prvi put priključila obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođene dece (17.novembar), u cilju ukazivanja na globalni problem zbog kojeg svake godine u svetu umre milion beba.

Da i Kosovska Mitrovica zasija ljubičastim sjajem u čast prevremeno rođenih beba, pomogao je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

„Investiranje u prevenciju prevremenih porođaja treba da bude svima nama prioritet i kontinuirani zadatak, jer svaka beba zaslužuje da bude zdrava. Želim da ovi naši mali divovi porastu u snažne i jake ličnosti poput Kneza Lazara, čija statua sija ljubičastim sjajem u znak solidarnosti“, rekla je za Kosovo Onlajn Smiljana Despotović iz mitrovačke opštine.

Prevremeno rođene bebe (prematurusi) su novorođenčad koja na svet dođu pre navršene 37 nedelje gestacijskog ili unutarmaterinog života, a uzroci prevremenog rađanja mogu biti različiti –  nasleđe, genetika, razni hemijski faktori… 

Ova pojava nije zaobišla ni sever Kosova, a prema podacima za prošlu i ovu godinu, procenat prevremeno rođenih beba je između tri i četiri.

„U 2018. godini, na 600 porođaja bilo je 20 prevremeno rođenih beba, od kojih je veliki broj zbrinut u našoj zdravstvenoj ustanovi i izašle su iz našeg porodilišta kao zdrave bebe. Samo nekoliko slučajeva je slato u tercijalnu zdravstvenu ustanovu, najčešće u Kragujevac, radi dobijanja supstance za sazrevanje pluća kod novorođenčadi. U ovoj godini, nemamo tačne podatke ali mislim da je procenat sličan“, rekla je za Kosovo Onlajn pedijatar na Ginekološkom odeljenju Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Vesna Joksimović.

Ona je naglasila da je procenat prevremeno rođenih beba u poslednjih dvadesetak godina opao, a razlozi za to su češće i savremenije kontrole majki, ali i to što ginekolozi, kod pretećeg prevremenog porođaja, šalju majku sa bebom u stomaku u neku od tercijalnih ustanova, najčešće u Kragujevac. 

Za one koje svet ugledaju u Kosovskoj Mitrovici obezbeđeni su, prema rečima zaposlenih na ovom odeljenju, najveća moguća pažnja i nega.

„Prevremeno rođenu bebu tretiramo kao svaku drugu bebu, s tim što je takvoj bebi potrebna posebna nega, hrana, a najviše ljubavi. Naša bolnica je prilično uspešna,  s obzirom na to da mi nismo opremljeni za negu prevremeno rođene dece, ali i pored toga veoma mali procenat dece šaljemo na dalje lečenje u neki od tercijalnih zdravstvenih ustanova, najčešće u Kragujevac, sa kojima imamo odličnu saradnju“, rekla je dr Joksimović i naglasila da je procenat prevremeno rođenih beba koje iz mitrovačkog porodilišta izađu kao zdrave bebe veoma visok.

I pored brojnih teškoća sa kojima se suočavaju u radu, nadležni u Zdravstvenom centru i zaposleni na Ginekološkom odeljenju ističu da imaju dovoljno sanitetskog materijala i lekova za zbrinjavanje novorođenčadi, a opremljeni su i savremenim inkubatorima kojima je moguće transportovati prevremeno rođene bebe ili bebe sa drugim komplikacijama do neke druge zdravstvene ustanove.

„Imamo veoma savremeni transportni inkubator koji smo nedavno dobili, zatim dva koje smo ranije dobili i koji su u veoma dobrom stanju, statičnih inkubatora dovoljno da zbrinemo i više porođaja ukoliko bi ih bilo. Što se tiče lekova, imamo sve antibiotike i lekove koji su potrebni za zbrinjavanje kod nas i sve ono što je potrebno za početak pre eventualnog slanja u neku od tercijalnih ustanova“, zaključila je dr Joksimović.

Problem prevremenog rođenja je i vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. 

U svetu se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba, dok je u Srbiji taj broj veći od 4000.

Brojne organizacije se trude da podignu svest o problemima koji nastaju usled prevremenog porođaja, a pored pomoći stručnjaka, veoma je dragocena i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom.

Iz tog razloga, osnovano je Udruženje roditelja prevremeno rodjene dece Srbije ,,Mali Div“, koje pruža podršku roditeljima prevremeno rođene dece tokom njihovog, često i višemesečnog, boravka u bolnici, ali i mesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još