Vizna liberalizacija za Kosovo mogla bi biti uslovljena dijalogom?

Pokušaji nekih novih službenika u Briselu da se vizna liberalizacija za građane Kosova poveže sa zaključkom dijaloga između Kosova i Srbije je pogrešna, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, prenosi Koha.

„Takva ideja ne samo da predstavlja narušavanje slobode kretanja, već predstavlja i mešanje dva procesa koja ne bi trebalo da budu povezana“, navode iz kosovskog ministarstva i dodaju da EU ne sme da uslovljava dijalog.

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Kosovo smatra da bi nametnut nekonstruktivni pristup opteretio agendu, budući da nametanja i odstupanja stvaraju osnovu za nerazumevanje i pogrešno tumačenje. U takvim je uslovima teško doći do sporazuma i međusobno prihvatljivog rešenja“, navode.

Još maja 2016, Evropska komisija ocenila je da je Kosovo ispunilo sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije i predložila je Evropskom parlamentu i Evropskom savetu da građanima sa Kosova omoguće putovanje bez viza, međutim, iako je EP više puta do sada većinom glasova evropskih parlamentaraca podržao ovaj predlog, Evropski savet, telo koje treba da donese konačnu odluku o ovom pitanju se još uvek nije izjašnjavao o ovom pitanju.

Međutim, zbog otvorenog stava Francuske da Kosovo u ovoj fazi nije ispunilo uslove za viznu liberalizaciju, nije moguće postići konsenzus o ovom pitanju, te vizna liberalizacija za Kosovo nikada nije ni dospela na dnevni red šefova diplomatija EU članica.

Protiv stava Francuske o viznoj liberalizaciji za Kosovo, nedavno se pobunila i nova izvestiteljka EP za Kosovo, Nemica Viola von Kramon-Taubadel, koja navodi da ne treba menjati prethodno postavljene uslove liberalizacije.

S druge strane, kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj, više puta u proteklih mesec dana je obećao kosovskoj javnosti da do liberalizacije viza može doći već u decembru.

Izvor Kossev

Comments