Zeka: Zamke kosovskog podzemlja nas vode u nove izbore

„Sve postavljene zamke kosovskog podzemlja i nadzemlja prema onima koji su pobedili na izborima, izgleda će nas poslati na nove izbore“, napisao je u Fejsbuk objavi lider Evroatlantske partije Kosova i bivši poslanik, Miljaim Zeka (Milaim Zeka), nakon odluke kosovskog Vrhovnog suda da glasove iz Srbije proglasi nevažećim, čime je koalicija NISMA-AKR-PD ipak ušla u kosovsku skupštinu, a blok Samoopredeljenje (LVV) i LDK, izgubio potrebnu većinu da samostalno formiraju vladu.

Iako se pregovori LVV i LDK o formiranju nove vlade obavljaju gotovo svakodnevno, a lideri obe partije redovno izveštavaju da nema većih nesuglasica, neretki su glasovi na Kosovu koji sumnjaju u budućnost koalicije između LVV i LDK.

„Veoma pouzdani izvori unutar rukovodstva LDK stavljaju do znanja da je blok koji je protiv LVV sada mnogo snažniji nego onaj koji je za. Dodaj ovome ćutanje Predsednika Tačija“, napisao je on sinoć na svom Fejsbuk profilu.

Slično „upozorenje“ poslao je Kurtiju pre nekoliko dana i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, navodeći da su u Prištini „navukli neiskusnog Kurtija“ scenarijom o zatrovanim srpskim glasovima.

„To trovanje je smišljeno protiv Kurtija. Napravili su internu igru. I da ukinu tih 4.000 do 5.000 glasova, to ne bi uticalo na Srpsku listu, koja je dobila deset poslaničkih mesta. Nije Srpska lista bila meta, već je trebalo naškoditi imidžu Srbije u svetu i promeniti sliku u parlamentu, jer ako uđe NISMA, smanjuje se broj mandata Kurtiju, a potom mogu u bloku da sa strankom Ise Mustafe imaju više od Kurtija i time nametnu svog kandidata za premijera Vjosu Osmani“, poručio je Vučić.

Njegova ocena je da je lako bilo skrenuti pažnju LVV bilo čime što je protiv Srbije.

„Urađeno je sve, na šta su navukli Kurtija neiskusnog i pre svega njega i ljude iz Vetevendosija, da pomisle da je nešto protiv Srbije, a oni se uvek utrkuju u nečemu što misle da je protiv Srbije. Da, da, trovanje, ludi Srbi su nam to uradili… u stvari, sve to je smišljeno protiv njega“, poručio je Vučić početkom nedelje iz Pariza.

Prema članu 95 kosovskog Ustava, mandat za formiranje vlade se poverava partiji ili koaliciji koja ima potrebnu većinu za formiranje vlade. Ukoliko prvi mandatar ne osigura potrebnu većinu u roku od 15 dana, kosovski predsednik može imenovati još jednog mandatara, ali, ukoliko i drugi mandatar bude neuspešan, dolazi do raspisivanja novih izbora.

Ipak još jedan problematičan izborni proces na Kosovu?

U danu nakon održanih sedmih, vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu na kojima su pobedu odnele opozicione LVV i LDK, formiranje nove kosovske vlade izgledalo je kao formalnost. Izbori su bili ocenjeni kao demokratski i vrlo uspešni, sa malim brojem neregularnosti, sa izuzetkom kampanje u srpskim sredinama koja je ocenjena kao nejednaka. Međutim, ovaj utisak je ubrzo počeo da se urušava kako su počeli da pristižu zahtevi za ponovno prebrojavanje glasova sa više stotina biračkih mesta.

Proglašavanje konačnih rezultata izbora odužilo je ponovno brojanje glasova sa najpre 314, a kasnije još 530 biračkih mesta, da bi nakon proglašenja konačnih rezultata, Izborni panel za žalbe i predstavke naložio ponovno prebrojavanje glasova sa još preko 1470 biračkih mesta. Imajući u vidu da je ukupno bilo 2547 glasačkih mesta, nakon inicijalnog brojanja, na Kosovu je u ovom izbornom ciklusu ponovo prebrojano preko 90% biračkih mesta.

To nije jedina kontroverza u vezi sa ovim izbornim procesom na Kosovu, daleko veću pažnju javnosti privukli su glasovi iz Srbije od čijeg prihvatanja ili neprihvatanja zavisi prelazak cenzusa koalicije NISMA-AKR-PD.

Najpre su se ovi glasovi našli u središtu skandala kada je u jednodnevnoj medijskoj kampanji, bez ikakvih zvaničnih potvrda proglašeno da je Srbija tim glasovima otrovala službenike CIK-a albanske nacionalnosti, koji su bili u fizičkom kontaktu sa kovertama, da bi potom, sada već duže od mesec dana nakon početka istrage, javnost i dalje ostala bez odgovora šta se tačno dogodilo.

Osim što nema rezultata istrage, nije čak ni poznato to kojoj evropskoj laboratoriji su poslati uzorci iz tih koverata na analizu, budući da kosovske laboratorije nisu mogle da obave potrebne analize.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još