• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Ktitorska slava i dan OŠ “Kralj Milutin”

Svečanom liturgijom koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije i rezanjem slavskog kolača obeležena je ktitorska slava manastira Gračanica. Prigodnim programom u manastirskom dvorištu osnovna škola “Kralj Milutin” obeležila je svoj dan.

Liturgiji u manastiru Gračanica koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske, prisustvovali su meštani Gračanice i okolnih sela, učenici i nastavni kadar osnovne škole “Kralj Milutin”.

Tokom liturgije svečano je obavljen i čin monašenja.

Vladika Teodosije je u besedi kazao da se današnjim praznikom proslavlja najveći srpski vladar, te da je ”današnja slava radost za sve nas”.

“Neka je srećna slava i neka nas Gospod održi u svemu što je dobro, u sve dane našeg života, da slavimo naše svetitelje, ali i da se vodimo njihovim putem, da podražavamo njihov primer, njihov život. Samo ćemo tada zasigurno ići ka pravom cilju, a to je carstvo nebesko, večno carstvo Hristovo koje nikad ne prestaje, koje je u vekove vekova”, rekao je vladika.

Nakon liturgije, vladika je ordenom Svetog Kralja Milutina odlikovao izvršnog direktora “Puteva Srbije” Zorana Stojisavljevića i generalnog direktora “Magistrale Beograd” Nebojšu Baščarevića, za poseban prilog u obnovi i izgradnji puteva ka manastirima, kao i Gorana Jorgića iz Gračanice za nesebičnu pomoć svetinjama.

„Neka Gospod blagoslovi trud svih koji čine dobro, kako crkvi, tako i našem narodu, a ima ih dosta širom sveta. Ovo što mi povremeno dodelimo neko priznanje naše crkve, to je samo jedna kap u moru, ako uzmemo u obzir sve one koje čine našoj crkvi, a Gospod zna njihova imena”, kazao je vladika.

„Svi putevi vode na Kosovo”, kazao je dobitnik ordena Svetog Kralja Milutina Zoran Stojisavljević.

„Ja, kao pravoslavni Srbin, nemam te reči sreće i zadovoljstva kojim bih opisao današnje priznanje koji su mi Srpska pravoslavna crkva, patrijarh Irinej i vladika Teodosije uručili. Nisam ja uradio mnogo, uradio sam onoliko koliko sam mogao i koliko sam trebao. Kada bi smo svi uradili ono što možemo, za crkvu, za narod i za ovo društvo i državu, bilo bi nam drugačije”, kazao je Stojisavljević.

„Uzbuđen sam i ne znam šta bih rekao. Trudićemo se da ispoštujemo ovaj orden i da ga ne ukaljamo“, rekao Baščarević.

„Za OŠ ’Kralj Milutin’ ovo je svakako poseban dan”, kazao je učitelj Ljubomir Maksimović. Ističe da su se učenici potrudili da za proslavu pripreme i poseban program.

„Ovo je veliki dan za školu i svetinju pred kojom stojimo, jer samo simbol patriotizma srpskog naroda može da održi ovo stanje. Važno je da ćemo opstati zahvaljujući pravoslavlju i srpskoj veri u koju imamo veliko poverenje”, kazao je Maksimović.

Za razliku od ostalih škola na centralnom Kosovu, u OŠ „Kralj Milutin” se broj đaka iz godine u godinu povećava, tvrdi ovaj učitelj, pa tako ove godine školu pohađa 780 đaka.

Izvor: RTV KIM

Comments

Pročitaj još