Zečević: U Parizu zeleno svetlo za “mali Šengen”

Zašto je važno danas i narednih dana biti u Parizu, kakve poruke od svetskih lidera možemo očekivati, ali i šta se promenilo u politici zvaničnog Pariza prema Srbiji za godinu dana. Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije kaže za RTS da je Srbija glavni saveznik Francuske na Balkanu i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić od francuskog predsednika Emanuela Makrona tokom boravka u Parizu dobiti podršku za “mali Šengen”.

Slobodan Zečević je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da su Francuzi iskoristili 11. novembar prošle godine i da je predsednik Makron osnovao Pariski forum o miru, gde je ideja da se francuska spoljna politika afrimirše pred nizom državnika, predstavnika međunarodnih i nevladinih organizacija.

“Ove godine očekuje se oko 6.000 učesnika. Skup će se održati na Laviletu. Makron želi da afirmiše koncept multilateralizma, naspram Trampovog bilateralizma i nacionalizma. Ovde Makron želi da naglasi da je njegova koncepcija međunarodne politike zajedničko delovanje više država, da bi se obezbedio mir, ekonomski razvoj, zaštita životne sredine”, naveo je Zečević.

Ove godine održava se drugi Forum.

“Predsednik Vučić tu želi da afirmiše stavove srpske spoljne politike i da dobije neke dodatne informacije”, rekao je Zečević.

Zečević smatra da je poseta Emanuela Makrona Beogradu prošle godine bila veoma dobra.

“Francuzi su i pre toga doneli strategiju spoljne politike gde na Balkanu Srbija ima centralno mesto. Dolazi do uspona ekonosmkih odnosa Srbije i Francuske. Ima dosta toga što se menja. Stav Francukse države je u žiži javnosti. Makronov intervju u listu ‘Ekonomist‘ izazvao je dosta kontroverzi u vezi sa NATO i proširenjem”, kazao je Zečević.

Novi model proširenja 

Makronov stav da je EU na ivici propasti ga, kako je napomenuo, nije iznenadio.

“S obzirom na to da se zalagao snažno za reformu EU otkad je došao na vlast 2017. godine, ne uspeva da sprovede tu reformu jer, pre svega, nema podršku Nemaca. Tu je Makron naglasio da je potrebna unutrašnja reforma EU, i ako se ta refora ne sprovede smatra da će doći do raspada EU i misli da je Bregzit jedan od alarma koji se upalio kada je reč o budućnosti Unije”, naveo je Zečević.

Predsednik Vučić je, kako je naveo Zečević, rekao da želi da saopšti Makronu inicijativu “malog Šengena”.

“Mislim da on tu kuca na otvorena vrata. Makron će jedva dočekati tu ideju, jer je to neka vrsta pripreme ulaska u EU, pokušaj da se podigne životni standard stanovništva, da se ekonomski intenzivira razmena u našem regionu. To Makronu u suštini odgovara, jer smatra da dok ne uđemo u EU treba da poradimo na našim odnosima. Sigurno će za to dobiti zeleno svetlo”, istakao je Zečević.

Prema njegovim rečima, predsednik Vučić želi da mu postavi pitanje o novom modelu proširenja koji Francuska navodno želi da promoviše.

“Videćemo šta taj novi model donosi, mada je postojeći model veoma komplikovan. Na primer, Poglavlje 23 Francuska nikada ne bi ispunila, kada je reč o nezavisnosti pravosuđa, jer u Francuskoj postoji veza između izvršne vlasti i pravosuđa”, napomenuo je Zečević.

Srbija – glavni saveznik Francuske na Balkanu 

Dodaje da dobri politički odnosi daju elan ekonomskim odnosima.

“Mislim da je u ovom trenutku Francuska prvi put pokazuje karakter i želju da Nemcima kaže da su i Francuzi deo EU. Bili su dosta povučeni i do sada je Nemačka vladala Evropom. Sada hoće da kažu da su tu i imaju stav. Za nas je interesantno to da je Srbija glavni saveznik Francuske na Balkanu. Mi smo interesantni za njih, kao i njihova podrška nama na evropskom putu”, rekao je Zečević.

Pre mesec dana Makron je rekao da će se direktno uključiti u pregovore Beograda i Prištine. To je izjavio i Hašim Tači, da očekuje razgovore sa Makronom oko obnavljanja dijaloga.

“I to će verovatno biti na stolu. Postavlja se pitanje na koji način bi dijalog mogao da se obnovi, a uslov je povlačenje taksi. Što znači da će se verovatno tražiti neko rešenje gde bi Priština povukla takse, a istovremeno se ne bi na neki način obrukala, što znači da bi dobila nekakav manji ustupak od Srbije, a kakav je to ustupak, to ćemo videti”, istakao je Zečević.

Merkelova je prošle godine otvorila Forum, a tema je bila Sirija.

“Oni su prošle godine pokrenuli više razgovora i u oblasti ekonomija i u oblasti spoljne politike. To su uglavnom neke opšte međunarodne teme koje bi trebalo da dovedu do međunarodnog razumevanja. Govore da će 13. novembra biti više tema”, naveo je Zečević.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još