Brnabić: Povlačenje priznanja pobeda politike Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od strane Gane “ogroman uspeh i veliki rezultat politike kontinuiteta i orijentisanosti ka budućnosti”.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je Gana povukla priznanje Kosova. Gana je šesnaesta zemlja koja je povukla priznanje Kosova.

“To je veliki uspeh politike koju vodimo poslednjih pet godina, kontinuirane, jasne politike, pune fleksibilnosti, tolerancije, da želimo da se orijentišemo ka budućnosti, da smo spremni da razgovaramo o rešavanju kosovskog problema. To sve više zemalja prepoznaje i želi da povlači priznanje dok traje dijalog, kako ne bi dale podršku jednoj strani”, rekla je Brnabićeva u Berlinu.

Kazala je da je politika priznanja bila pogrešna politika koja je bila u skladu sa lošom politikom tadašnje Srbije.

“Sada imamo drugačiju, kontinuiranu i stabilnu politiku koja daje rezultate”, podvukla je Brnabićeva.

Ukazala je da je Gana jedna od najvažnijih zemalja i strateških partnera u Africi, koja je izuzetno važna u međunarodnim okvirima i odnosima.

“Ovim Gana šalje signal svima širom sveta da razmisle kako se postavljaju prema ovom pitanju kada imate jednu stranu – Beograd, koji daje signale da je spreman na hrabre korake kako bi doprineo regionalnoj stabilnosti, stabilnosti Evrope, a samim tim i u svetu, i Prištine koja je protiv bilo kakvih razgovora, vodi politiku koja se bazira samo na barijerama, protekcionizmu, zatvaranju slobodnog protoka ljudi i robe, ne daje pozitivne poruke za budućnost pre svega svojim građanima”, ukazala je Brnabićeva.

Ponovila je da je to velika pobeda politike Srbije i izrazila nadu da će se tako nastaviti.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments