Palmer: Takse su prepreka dijalogu

Buduća Vlada Kosova, na čelu koje će na osnovu preliminarnih rezultata izbora održanih 6. oktobra, biti pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, po svemu sudeći, planira da taksu od 100% na robu Srbije i Bosne i Hercegovine zameni merom reciprociteta. Zamenu takse merom reciprociteta stručnjci za ekonomska pitanja smatraju razumnom akcijom, dok civilno društvo zahteva da buduća vlada bude obazriva  u ovim postupcima.

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer zatražio je od Aljbina Kurtija da, čim preuzme funkciju premijera, ukine takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije i započne dijalog sa Beogradom.

“Moja očekivanja za Kurtija pod pretpostavkom da će postati premijer je da će biti dobar partner Sjedinjenim Američkim Državama, da će blisko sarađivati sa nama u cilju postizanja naših zajedničkih ciljeva. Da će razumeti da je dijalog sa Srbijom važan ne samo za Kosovo, već i za SAD, i da će pronaći način da se vrati za pregovarački sto, uključujući i  pitanje takse koja je postala prepreka“, rekao je Palmer.

Predstavnica Pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiu kaže da postoji saglasnost između Samoopredeljenja i DSK-a da se taksa na srpsku i bosansku robu zameni merom reciprociteta. Prema njenim rečima, Kurtijeva vlada će uvesti reciprocitet prema Srbiji u svim oblastima, ekonomskoj, političkoj i trgovinskoj.

“O tome smo takođe razgovarali na našem poslednjem sastanku sa predstavnicima DSK, stavovi se poklapaju jer su i oni imali reciprocitet kao obećanje tokom izborne kampanje, ali verujem da je u tom smislu napredak, jer će se i pokret Samoopredeljenje angažovati za reciprocitet “, istakla je Hadžiu.

Ovaj plan buduće vlade podržava bivši predsednik kosovske privredne komore Safet Grdžaliju, koji smatra da je sa taksom najveća šteta učinjena Kosovu.

“Verujem da će buduća vlada naći način da se suspenduje taksa, da se da novi zamah dijalogu i izlaz iz te situacije. Trebalo bi da bude reciprocitet, ali uz nadzor i nadgledanje međunarodnog faktora koji podržava odluke nove vlade“, naveo je Grdžaliju.

Za ukidanje takse i  mere reciprociteta je i poznavalac ekonomskih pitanja Mustafa Kadriaj, koji ističe da je taksa u političkom aspektu bila dobra, ali i da je taksa pogoršala odnose između Kosova i međunarodne zajednice.Prema njegovim rečima, najpovoljnija opcija je ukidanje stopostotne tarife.

‘’Taksa svakako treba da se ukine i zameni merama reciprociteta čuvajući međunarodno partnerstvo, posebno sa SAD – om”, naglasio je Kadriaj.

Pitali smo građane da li Kosovo treba da posluša savet SAD-a i da ukine takse?

“Kosovo treba da ukine takse, to bi bilo najpametnije.O taksama mislim  sve najgore”.

“Treba da ukine takse, biće bolje i njima i nama”.

“Ne, ne treba da se ukidaju takse,  takse treba da ostanu. Država se ogleda u tome  da donosi svoje odluke”.

“Sa jedne je dobro da se ukine taksa ali sa druge strane bilo bi bolje da ostane taksa, zbog priznanja. Međutim, ovo  ima svoje dvostruke efekte”, rekli su građani Kosova.

Civilno društvo zahteva veću posvećenost Vlade Kosova, jer je uvođenjem taksi stagnirao i dijalog sa Srbijom. Podsetimo, taksa na robu iz Srbije i BiH na snazi je od 21. novembra prošle godine.

Izvor: RTK2

Comments

Pročitaj još