• Početna>
  • Vesti>

Gradski muzej obeležio milenijum postojanja Raško-prizrenske eparhije

U čast 1000 godina od prvog pisanog spomena Raško-prizrenske eparhije i osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, izložba fotografija i razglednica autora Milutina Milisavljevića, otvorena je večeras u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici.

Autor izložbe, kolekcionar fotografija i razglednica Milutin Milisavljević, za Kontakt Plus radio kaže da je večerašnja izložba plod 37-godišnjeg rada, namenjen budućim pokolenjima.

“Obeležavanje jubileja, 1000 godina eparhije Raško-prizrenske, je dokaz koji svaki Srbin sa prostora Kosova i Metohije doživljava kao milenijumsko trajanje i svedočanstvo cele jedne civilizacije predstavljene na fotografijama, a na žalost koja je bitno ugrožena u svojim temeljima”, kazao je Milisavljević.

Direktorka gradskog muzeja Biljana Milentijević, je na otvaranju izložbe istakla, da je u pitanju tematska izložba, te da predstavlja plod autorovog rodoljublja.

“Eparhija Raško-prirenska predstavlja bedem opstanka srpskog naroda na Kosmetu. U tom kontekstu smo priredili večerašnju izložbu, posvećenu svetinjama eparhije, na starim razglednicama i fotografijama”, kazala je Milentijevićeva.

Portparol Privremenog opštinskog organa Kosovska Mitrovica Smiljana Despotović-Vuletić je istakla, da gradski muzej, gradska biblioteka i kulturni centar “Dragica Žarković” predstavljaju žive spomenike Kosovske Mitrovice, i da svim događajima koje organizuju vraćaju stari sjaj Kosovskoj Mitrovici, koji je imala pre rata 1999.godine.

“Ovim pokazujemo zajedništvo I jedinstvo koje je veoma bitno, I koje pokazuje koliko čuvamo tradiciju, kulturu I identitet kosovskih junaka, svega onoga za šta su se oni borili, a nama ostavili u amanet”, zaključila je ona.

Na večerašnjoj izloži okupio se veliki broj posetilaca. 

Ovom izložbom po prvi put kao celina, predstavljene su stare razglednice i fotografije crkava i manastira sa prostora Raško-prizrenske eparhije, kao deo bogatog kulturnog nasleđa Srbije i srpskog naroda sa kraja devetnestog i tokom dvadesetog veka.

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još