• Početna>
  • Vesti>

Mitrovdanska akademija: Mitrovica slavi svetitelja svoga…

Povodom gradske slave Kosovske Mitrovice – praznika Svetog Velikomnučenika Dimitrija, večeras je u Mitrovačkom dvoru održana svečana akademija “Mladost Mitrovice Svetom Dimitriju“.

U programu su učestvovali Crkveni hor „Branislav Nušić”, učenici mitrovačkih osnovnih i srednjih škola, profesor solo-pevanja Jelena Spirić, a po tradiciji  najgromkiji aplauz su dobili mališani iz Predškolske ustanove „Danica Jaramaz“ koji su izveli kolažni program sačinjen od prigodnih recitala i muzike.

Prisutne je pozdravio protojerej stavrofor Milija Arsović, starešina hrama Svetog Dimitrija, koji je ukratko podsetio na velike podvige i neizmernu duhovnu snagu Velikomučenika kojeg sutra proslavljamo.

“Veliki ugodnik božji, Veliki svetitelj. NJegovo ime je nešto sveto, nešto čestito. To ime mi u Kosovskoj Mitrovici izgovaramo sa velikom radošću jer imamo tu blagodat da i mi u našem hramu, imamo i česticu moštiju Svetog Dimitrija kojem se neprestano molimo. Neka bi dao Bog i Sveti Dimitrije da nam podare radost i mir i našem gradu i svakom mestu” rekao je Arsović.

Okupljenom narodu obratio se i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, koji je najavio otvaranje novih objekata koji će služiti crkvi i vernom narodu.

“Zahvaljujući zalaganju i inicijativi protojereja stavrofora Milije Arsovića, a uz podršku ljudi dobre volje, moram reći i Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica i naravno države Srbije, imamo novu trpezariju u porti hrama Svetog Dimitrija, koja ima više stotina kvadrata,  a tu radost ćemo podeliti sutra, na dan gradske slave” najavio je Spirić i dodao da će do kraja godine biti završena i zgrada Duhovne akademije, u čijim prostorijama će već sledećeg Mitrovdana biti organizovana ovakva i slična dešavanja.

“Srećna gradska slava i budimo ponosni na naš grad” poručio je Spirić.

Mitrovdanskoj akademiji, pored domaćina – predstavnika lokalne samouprave Kosovske Mitrovice, prisustvovao je i predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Republike Srpske Milorad Arlov i veliki broj građana.

Sutra, na dan slave, Sveta liturgija počeće u 8h u hramu Svetog Dimitrija, a potom, kroz grad će proći litija. Na kraju, na trgu kod spomenika Knezu Lazaru, biće obevljeno rezanje slavskog kolača. I ove godine, deci će na trgu biti podeljena pogača u kojoj je umešen i zlatnik – dar Odbora za pomoć Srbima na KiM iz Banjaluke.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još