• Početna>
  • Vesti>

Konačni rezultati izbora: U kosovskom parlamentu samo članovi Srpske liste

Tačno mesec dana od završetka sedmih parlamentarnih izbora na Kosovu, Centralna izborna komisija saopštila je konačne rezultate. Očekivano, pobedu na izborima odneo je pokret Samooopredeljenje sa 26,15% osvojenih glasova.

Ispod cenzusa ipak je ostala koalicija NISMA-AKR-PD, koja je prema konačnim rezultatima osvojila 4.98%.

Drugoplasirana partija na minulim izborima je LDK koja je osvojila 24.45% glasova, potom PDK, sa 21.16%, AAK 11.47%.

Kada su u pitanju kandidati za premijera, najviše glasova osvojio je Aljbin Kurti (183.868), zatim Vjosa Osmani (176.188), Kadri Veselji (146.763), Ramuš Haradinaj (75.915) i Fatmir Ljimaj (26.014).

Srpska lista je petoplasirana osvojivši 6.75% glasova (57.015). Najviše glasova od svih kandidata Srpske liste, osvojila je načelnica školske uprave za Kosovo i Metohiju Ministarstva obrazovanja RS, Jasmina Dedić – 19.703, a potom sledi dosadašnji zamenik ministra za socijalni rad u kosovskoj vladi, Miloš Perović sa 17.276 i direktorica Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije za Kosovo i Metohiju, Verica Ćeranić sa 17.065. Kandidati drugih političkih subjekata koji su se kandidovali na listi Srpske liste, nisu osvojili mesto u parlamentu.

Od 10 poslanika Srpske liste koji su osvojili mesto u parlamentu, 8 je sa Severa, dok je Ljubinko Karadžić iz Gračanice, a Branislav Nikolić iz Štrpca.

Prema ovakvoj raspodeli glasova, LVV je osvojilo 32 mesta u kosovskom parlamentu, a LDK 29. Ova dva politička subjekta moći će sami da oforme vladu. S druge strane, PDK je osvojio 25 poslaničkih mesta, a AAK 14.

Objavljivanju konačnih rezultata prethodilo je ponovno brojanje glasova sa preko 800 biračkih mesta, kao i brojne žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke i Vrhovnom sudu o prebrojavanju glasova iz dijaspore.

Najkontroverzniji događaj u vezi sa prebrojavanjem glasova bili su navodi medija o „trovanju“ službenika CIK-a nepoznatom supstancom koja se navodno našla u kovertama glasova koji su pristigli iz Srbije. Zvanična istraga o tome šta je izazvalo zdravstvene tegobe kod radnika CIK-a koji su prebrojavali glasove još uvek nije završena.

Na ovim izborima pravo glasa imalo je 1.961.213 birača, a to pravo ostvarilo je  877.106 osoba (44,72%).

U nastavku sledi pregled glasova koje su osvojili kanididati Srpske liste. Mesto u kosovskom parlamentu osvojili su: Jasmina Dedić, Miloš Perović, Verica Ćeranić, Igor Simić, Zoran Mojsilović, Ivan Todosijević, Miljana Nikolić, Branislav Nikolić, Ljubinko Karadžić i Slavko Simić.

Drugi politički subjekti iz srpske zajednice nisu osvojili mesta u kosovskom parlamentu, a najbliži tom cilju bio je lider SLS, Slobodan Petrović koji je osvojio 1197 glasova.

Izvor KoSSev

Comments

Pročitaj još