• Početna>
  • Vesti>

Viola von Kramon-Taubadel: Nije fer da se Kosovu odlaže vizna liberalizacija

Zemljama zapadnog Balkana ne treba uskraćivati viznu liberalizaciju, niti mogućnost procesa proširenja uopšte, kazala je za Gazetu Express poslanica Evropskog parlamenta i nova izvestiteljka za Kosovo, Viola von Kramon-Taubadel.

Ona je u intervjuu za prištinski medij dodala, da uslove koji su ranije postavljeni za viznu liberalizaciju nije fer menjati naknadno.

Nemica navodi da nema razloga za odlaganje vizne liberalizacije za Kosovo i dodaje da takva odluka šalje jaku poruku.

„Pitanje vizne liberalizacije je sada u rukama Evropskog saveta. Komisija je potvrdila pre više od godinu dana da je Kosovo ispunilo uslove, a Evropski parlament je pozvao na liberalizaciju viza već nekoliko puta. Međutim, ovo pitanje se i dalje razmatra u Evropskom savetu. Očigledno je da ne postoje razlozi za dalje odlaganje i odlaganje ove odluke iznova i iznova, šalje jako lošu poruku“, kaže ova poslanica.

Dodaje da većina nemačkih partija, sa izuzetkom AFD-a, podržava viznu liberalizaciju za Kosovo.

Kako je samo Ministarstvo evropskih i inostranih poslova Francuske potvrdilo još maja ove godine, upravo je ova zemlja glavni kočničar vizne liberalizacije za Kosovo.

Stav Francuske je da Kosovo mora da pokaže bolje rezultate u borbi protiv korupcije, kako bi ostvarilo pravo na ovu privilegiju.

„Francuska, međutim, smatra, pored nekoliko država članica, da u ovoj fazi nisu ispunjeni svi uslovi. U pogledu vladavine prava, pozitivni pomaci su suviše novi da bi u dovoljnoj meri zaustavili fenomen korupcije. Nastavak reformi se stoga čini neophodnim, kako bi one proizvele opipljive efekte na vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala. Novousvojeni zakoni će se morati implementirati brzo i održivo“, precizira se u odgovoru.

Kramon-Taubadel kritikuje ovakav stav Francuske.

„Kosovo ima puno problema i mnogo toga treba uraditi po pitanju vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala, međutim, mi ne možemo da menjamo uslove u toku trajanja procesa. U ovom slučaju na nama je da ubedimo Francusku da je njihova taktika veoma štetna za Zapadni Blakan. Francuska je u pravu kada kaže da nam je neophodna reforma institucija EU, ali i čitavog procesa proširenja, ali mi ne smemo odbiti da ispunimo obećanja koja smo dali ranije“, rekla je poslanica EP za Gazetu Express.

Uprkos signalima iz Francuske da se Kosovo neće naći na agendi ni tokom sledećeg zasedanja Evropskog saveta, Ramuš Haradinaj, i dalje najavljuje da će Kosovo koliko već u decembru dobiti bezvizni režim.

Po pitanju dijaloga ponovila je dobro poznati stav Nemačke protiv ideje razmene granica, zbog posledica koje on može imati po region i Evropu. Iako se nada da će ova tema biti skrajnuta sa pregovaračkog stola, strane ipak poziva da stvore uslove za nastavak dijaloga.

„Ko god formira vladu treba da teži dijalogu, nova vlada će morati da se bavi ovim problemom. On ne treba da zavisi samo od jednog lidera“, rekla je i pozvala Kosovo da ukine takse jer, kako navodi, sprovođenje ove odluke nije u korist ni jednoj strani.

Kramon-Taubadel zamenila je na poziciji izvestiteljke za Kosovo, Tanju Fajon iz Slovenije, a kosovska javnost ju je upoznala ovog septembra kada je predstavljena kao glavna posmatračica Izborne posmatračke misije EU na Kosovu.

Izvor: Kossev


Comments

Pročitaj još