Model “dve Nemačke” ponovo u igri

Model „dve Nemačke“ mogao bi da bude rešenje kosovskog pitanja koje je Metju Palmer imao na umu kada je izjavio da ne isključuje mogućnost da se dve strane dogovore o nečemu „što ne bi bilo do kraja međusobno priznavanje, ali bi bilo bolje nego ovo što sada imamo“, pišu Novosti.

Posle susreta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu Palmer se nije doticao toga kakav konačni ishod dijaloga sa Prištinom Amerika očekuje, ali je kasnije gostujući na RTV Vojvodina više puta isticao od ranije poznat stav da je za SAD „međusobno priznavanje idealno rešenje“, dodao je ipak da može biti i kreativnog rešenja bez potpunog međusobnog priznavanja.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže za Novosti da to asocira na model dve Nemačke koje su svoje odnose uredile ugovorom iz 1972. i koji je bio na snazi do 1989.

„Tu nije bilo međusobnog formalnog priznavanja, a Zapadna i Istočna Nemačka postale su članice Ujedinjenih Nacija i svih drugih međunarodnih organizacija. O tom modelu kao rešenju za kosovsko pitanje se dosta ranije govorilo, ali ne znam da li je on još na stolu“

Za analitičara Dragomira Anđelkovića nema dileme da je Palmer mislio na ideju koju je plasirao nemački diplomata Volfgang Išinger nekadašnji član posredničke trojke kontakt grupe, ali on smatra da Srbija ne treba da nasedne na tu vrstu zamke.

„Oni od početka lukavo govore o dve Nemačke bez preciziranje šta se tu sve podrazumeva. Srbija bi verovatno bila spremna da razgovara i o priznavanju jednog dela Kosova ako dođe do njegove fer podele tako što bi nama ostali sever kosovsko Pomoravlje i manastiri“, kaže Anđelković.

Izvor Kosovoonline

Comments

Pročitaj još