• Početna>
  • Vesti>

Kozarev: Beograd poštuje Sporazum o diplomama, Kurti da “zagreje stolicu”

Od početka primene Sporazuma o uzajamnom priznavanju diploma Beograd pozitivno odgovorio na 75 odsto zahteva za priznavanje diploma stečenih na univerzitetima u našoj južnoj pokrajini koji su pristigli do 2016. godine, izjavio je danas zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

Kozarev je dodao da bi Kurti, ako je već rešio da se igra političara, trebalo da malo zagreje stolicu, umesto što kako je dodao “iz neznanja širi dezinformacije, poput one da Beograd ne priznaje diplome sa Kosova i Metohije.”

Prava i istinita informacija je da Srbija poštuje taj sporazum.

“Kurti, dakle, ne zna o čemu govori, jer Beograd je taj koji treba da u ovoj stvari insistira na reciprocitetu, budući da u istom periodu od strane Prištine nije priznata nijedna diploma  ustanova iz obrazovnog sistema Republike Srbije. Priština je, naime, odbila da prihvati spisak naših univerziteta i da prizna Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, zbog čega je i priznavanje diploma sa naše strane obustavljeno” navodi Kozarev u saopštenju.

On na kraju ističe da bi Kurti bi trebalo da “makar pročita sporazume postignute u Briselu pre nego što odluči da ih komentariše i da se raspita kod svojih kolega u Prištini o tome kako su i kada sve kršili dogovore.”

Kurti: “Mora se uvesti reciprocitet, tj. prihvatanje naših diploma“

Kandidat Pokreta “Samoopredeljenje” i budući kosovski premijer Aljbin Kurti, nastavio je da insistira na reciprocitetu u odnosima Beograda i Prištine, a danas je izneo stav da to treba da se odnosi i na priznavanje diploma.

On je naveo slučaj Almedine Ahmeti iz Bujanovca, koja studira na Univerzitetu u Prištini i, kako tvrdi, neće moći da se zaposli u svom rodnom gradu kada diplomira, jer Srbija ne priznaje njihove diplome, prenosi Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima, zbog svih studenata koji imaju isti problem kao Ahmeti, mora se uvesti reciprocitet, što znači, kako je rekao, “prihvatanje naših diploma“.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još