Đurić sa belgijskim diplomatama o KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se sa delegacijom Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Belgije, koju predvodi direktorka Sektora za bilateralu, ambasadorka Anik Van Kalster, saopšteno je iz Kancelarije.

Đurić je belgijske diplomate informisao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i problemima sa kojima se suočava srpski narod u pokrajini.

Ubedljiva pobeda Srpske liste na nedavno održanim pokrajinskim izborima, prema Đurićevim rečima, još jednom je potvrdila da Srbi na Kosovu i Metohiji gotovo jednodušno podržavaju nastojanja Srbije da iznađe mirno i kompromisno rešenje za probleme u južnoj pokrajini.

Kako je istakao, svaka politička kombinatorika u Prištini mora uzeti u obzir činjenicu da je Srpska lista jedini legitimni reprezent političke volje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Đurić je dodao da zabrinjavaju sve učestalije i eksplicitnije poruke i potezi mržnje od strane privremenih institucija samouprave u Prištini i predstavnika albanske političke zajednice, ali i ćutanje dela međunarodne zajednice.

Beograd je, prema Đurićevim rečima, dosledno opredeljen za nastavak dijaloga sa Prištinom, jer je to jedini razuman i delotvoran način rešavanja nesuglasica, ali da je neophodno da, pre nego što razgovori budu nastavljeni, Priština prestane da obezvređuje dosadašnje rezultate briselskog dijaloga, pre svega u delu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, i da ukine anticivilizacijske takse na robu iz centralne Srbije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još