Vučić i Fabrici o evropskim integracijama i nastavku dijaloga sa Prištinom

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa šefom delegacije Evropske unije ambasadorom Semom Fabricijem sa kojim je razgovarao o evropskim integracijama i nastavku dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU.

Aleksandar Vučić je istakao da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i dodao da će u tom smislu sastanak u Ohridu ovog vikenda definisati prioritete te saradnje u cilju ekonomskog jačanja regiona.

Predsednik je naglasio da Srbija mora da nastavi svoj evropski put i da je zato veoma važna dalja podrška Unije, kako u sprovođenju reformi, tako i po pitanju regionalne saradnje, saopštilo je Predsedništvo.

Ambasador Fabrici je izrazio punu podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji i naglasio važnost nastavka procesa reformi, posebno u domenu vladavine prava.

Fabrici je ponovio važnost obezbeđivanja klime koja pogoduje brzom nastavku pregovora s Prištinom u okviru dijaloga pod okriljem EU i što skorijeg zaključenja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o najznačajnim pitanjima zaštite životne sredine i mera i aktivnosti kojima će Srbija ova pitanja ubuduće rešavati.

Vučić je izrazio zainteresovanost za projekte EU u oblasti zaštite životne sredine. Fabrici je predstavio novi program Evropske komisije, tzv. “Grin dil”, kojim EU uspostavlja nove prioritete u pravcu još viših standarda zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena.

Fabrici je naglasio značaj za Srbiju da pojača svoje napore u oblasti životne sredine do pristupanja EU i ponudio dalju podršku u zaštiti životne sredine, uključujući u okviru rešavanja zagađenja vazduha u Beogradu.

Ova saradnja biće dodatno razmotrena u narednom periodu kao nastavak Strategije za kvalitet vazduha, koju Srbija trenutno razvija uz podršku Evropske unije.

Izvor: RTS

Comments